Dżem z gruszek
Nie ma nic lepszego, niż smak samodzielnie przygotowanego dżemu gruszkowego. Ten przepis na dżem z gruszek to doskonały sposób na wykorzystanie obfitego sezonu na gruszki. Zawiera tylko najprostsze składniki, co gwarantuje naturalny, słodki smak owoców. Dżem można wykorzystać jako dodatek do pieczywa czy pączków, ale też sprawdzi się jako nadzienie do ciast i ciasteczek. Czerp z tego przepisu inspirację i zacznij własną kulinarne doświadczenie. Czy to będzie klasyczna konfitura, marmolada z gruszek czy coś zupełnie nowego – twój domowy dżem z pewnością będzie smaczniejszy od sklepowego.
admin
Składniki:
- 3 kilogramy obranych i wydrążonych z nasion gruszek
- 550 gramów cukru kryształ
- 2,5 łyżeczki mielonego imbiru
- 20 gramów kwasku cytrynowego
Dżem z gruszek – jak zrobić?
- Obrane gruszki kroimy w kosteczkę.
- Wkładamy do rondla, podlewamy 125 ml wody i wsypujemy cukier. Gdy dżem zgęstnieje dodajemy imbir i kwasek cytrynowy. Gotujemy jeszcze około 30 minut. Całkowity czas smażenia – gotowania dżemu to około 2 godzin. Do wyparzonych słoiczków nakładamy jeszcze gorący dżem, zakręcamy. Pasteryzujemy 20 minut. Odwracamy dnem do góry. Dżem z gruszek jest gotowy!
Słowa kluczowe: dżem gruszkowy przepis, dżem gruszkowy przepisy, marmolada z gruszek, gruszki dzem, dżem z gruszek przepis, dżemy z gruszek, konfitura z gruszek, dżem gruszkowy, dżem z gruszek
Dodatkowe informacje – Dżem z gruszek
Gotujemy, często mieszając by owoce nieprzywarły do dna. Dżem z gruszek wyjdzie wtedy aksamitny, bardzo owocowy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem z dyni jabłek i marchewki
Następny przepis: Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym