Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym
Przygotowanie przepisu na dżem z dyni z sokiem pomarańczowym to prawdziwe doświadczenie kulinarnych smaków. Ta słodka, ale i jednocześnie przyjemnie kwaskowata przekąska, z pewnością przypadnie do gustu zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym to doskonały dodatek do pieczywa, ciast, a nawet jako składnik sosów. Unikalny smak dyni w połączeniu z orzeźwiającym sokiem z pomarańczy tworzy wyrafinowany przysmak, który zachwyci niejednego smakosza. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki łatwo dostępne, co czyni go idealnym wyborem na jesienną porę, kiedy to dynie są najsmaczniejsze.
Piotr Zieliński
Składniki:
- – 5 kg dyni (użyłam różnych odmian)
- – 0,6 kg cukru białego (można użyć również trzcinowego)
- – 3 pomarańcze
- – 2 cytryny
- – 1 szklanka wody
Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym – jak zrobić?
- Odcinamy wierzch dyni i wydrążamy ją (pestki wyrzucamy lub możemy je później uprażyć i używać do innych potraw).
- Miąższ z dyni kroimy na małe kawałki (lub ścieramy na tarce o grubych oczkach), przekładamy do garnka, wlewamy wodę (nie za dużo, zależy od tego ile wyjdzie nam miąższu).
- Dynię dusimy na małym ogniu przez około 20 minut. Wyciskamy sok z cytryn i pomarańcz i dodajemy do dyni. Skórkę pomarańczową ścieramy na dużych oczkach, również dodajemy do garnka.
- Dodajemy cukier (najlepiej dodawać go porcjami i próbować w trakcie, żeby nie był za słodki). Gotujemy do zgęstnienia około 30 minut. Jeśli dynię kroiliśmy w kawałki teraz możemy ją zblendować, jeśli tarliśmy na tarce prawdopodobnie nie trzeba będzie blendować.
- Gorący dżem przekładamy do uprzednio umytych i wyparzonych słoików, wycieramy dokładnie brzeg słoika, mocno zakręcamy, po czym odkładamy do góry dnem i zostawiamy do wystygnięcia.
Dżem z dyni z sokiem pomarańczowym – dodatkowe informacje
Słoiki na dżem najlepiej wyparzać w piekarniku – około 10-15 minut w 100 stopniach – po wyjęciu będą suche. Dżem idealnie pasuje do tostów lub naleśników.