Dżem z dyni i brzoskwiń

Dżem z dyni i brzoskwiń

Dżem z dyni i brzoskwiń to wyjątkowa alternatywa dla tradycyjnych smaków. To połączenie jesiennej dyni z letnimi brzoskwiniami daje niesamowicie kuszącą słodycz, idealną na zimowe poranki. Dżem jest niesamowicie aromatyczny, dzięki delikatnej nutce cynamonu i goździków, które idealnie komponują się z naturalnym, lekko egzotycznym smakiem brzoskwiń. Dżem ma piękną, intensywną barwę, która rozjaśni każde śniadanie i wprowadzi odrobinę słodziutkiego słońca do szarej codzienności. Ten przepis to doskonały sposób, aby wykorzystać sezonowe owoce i cieszyć się nimi przez cały rok.

Składniki:

  • 2 kilogramy dyni
  • duża puszka brzoskwiń w syropie

Dżem z dyni i brzoskwiń – jak zrobić?

  1. Dynię pokroić na kawałki, obrać i gotować w syropie z brzoskwiń aż zacznie się rozpadać. Dodać pokrojone drobno owoce i gotować aż zmiękną, a płyn odparuje (możemy go też zebrać, np. chochelką) do pożądanej konsystencji. Zmiksować dżem z dyni i przelać do słoiczków.

Sposób przygotowania:

Dżem z dyni i brzoskwiń – dodatkowe informacje

Jeśli chcemy dłużej przechowywać dżem z dyni radzę go dosłodzić, ok. 250 – 300 g cukru, później dżem pasteryzujemy


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem Z Czerwonej Porzeczki Bez Zagęstników
Następny przepis: Dżem z dyni jabłek i marchewki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode