Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną
Ciesz się smakiem lata przez cały rok z naszym przepisem na dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną. Idealna propozycja dla każdego, kto szuka zdrowszej alternatywy dla sklepowych produktów. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i odpowiednią konsystencją, dzięki dodatkowi pektyny. Jeżeli jesteś fanem kuchni domowej i posiadaczem Thermomixa, to ten przepis jest dla ciebie. To również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, a także świetna okazja, by spróbować czegoś nowego. Poczuj dostatnie smaki natury zamknięte w słoiku dżemu!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki potrzebne na około 9 słoików 300 g:
- 2 kg truskawek
- 500 g cukru
- 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych
- 2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną – jak zrobić?
- Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek.
- Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
- Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek.
- Truskawki zagotowujemy i jeśli chcemy aby nie rozpadły się za bardzo to po zagotowaniu wsypujemy od razu pektynę z pozostałym cukrem i gotujemy z 5 minut cały czas mieszając.
- Natomiast jeśli chcemy aby truskawki się rozpadły, przed wsypaniem pektyn podgotowujemy z 10-15 minut.
- Na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy, jeszcze chwilkę mieszamy i wyłączamy gaz.
- Gotowy dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.
Słowa kluczowe: dżem agrestowy thermomix, dżem z truskawek z pektyną, dżem truskawkowy z pektyną
Dodatkowe informacje – Porady
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem wiśniowy
Następny przepis: Dżem z aronii jabłek i śliwek