Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną

Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną

Ciesz się smakiem lata przez cały rok z naszym przepisem na dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną. Idealna propozycja dla każdego, kto szuka zdrowszej alternatywy dla sklepowych produktów. Charakteryzuje się intensywnym smakiem i odpowiednią konsystencją, dzięki dodatkowi pektyny. Jeżeli jesteś fanem kuchni domowej i posiadaczem Thermomixa, to ten przepis jest dla ciebie. To również doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych owoców, a także świetna okazja, by spróbować czegoś nowego. Poczuj dostatnie smaki natury zamknięte w słoiku dżemu!

Składniki:

  • Składniki potrzebne na około 9 słoików 300 g:
  • 2 kg truskawek
  • 500 g cukru
  • 1 opakowanie pektyny do dżemów niskosłodzonych
  • 2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Dżem truskawkowy, niskosłodzony z pektyną – jak zrobić?

  1. Truskawki przebieramy, myjemy i pozbawiamy szypułek.
  2. Kroimy je na mniejsze kawałki i przekładamy do garnka.
  3. Zasypujemy 400 gramami cukru, a pozostałe 100 g cukru mieszamy z proszkiem pektynowym i na razie nie wsypujemy do truskawek.
  4. Truskawki zagotowujemy i jeśli chcemy aby nie rozpadły się za bardzo to po zagotowaniu wsypujemy od razu pektynę z pozostałym cukrem i gotujemy z 5 minut cały czas mieszając.
  5. Natomiast jeśli chcemy aby truskawki się rozpadły, przed wsypaniem pektyn podgotowujemy z 10-15 minut.
  6. Na sam koniec dodajemy kwasek cytrynowy, jeszcze chwilkę mieszamy i wyłączamy gaz.
  7. Gotowy dżem przekładamy do wymytych i wyparzonych słoiczków.

Słowa kluczowe: dżem agrestowy thermomix, dżem z truskawek z pektyną, dżem truskawkowy z pektyną

Dodatkowe informacje – Porady

Pasteryzacja

Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki tak aby się ze sobą nie stykały i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dżem wiśniowy
Następny przepis: Dżem z aronii jabłek i śliwek

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode