Dżem poziomkowy
Sezon na poziomki jest krótki, ale intensywny, więc warto wykorzystać go na pełni i zapakować ich ulubiony smak do słoiczków na cały rok. Dżem poziomkowy to klasyka wśród przetworów – słodki, pachnący i niezwykle aromatyczny. Ten aromat to esencja lata, którą możemy skonsumować w chłodniejsze miesiące, docenić ją na śniadanie czy deser. Składniki są proste i naturalne, my potrzebujemy jedynie poziomek, cukru i cytryn. Przygotujmy ten magiczny dżem z poziomek, który z pewnością dodaje uroku każdemu posiłkowi, niezależnie od pory roku. Dodajmy smaku naszemu życiu z tym wyjątkowym przepisem na konfiturę z poziomek.
admin
Składniki:
- 1 kilogram świeżych poziomek (najlepiej zamrożonych i rozmrożonych, aby pozbyć się goryczy)
- 0,5 kilograma cukru
- 1 opakowanie żel-fiksu
- 0,5 wyparzonej cytryny
Dżem poziomkowy – jak zrobić? Sposób przygotowania:
- Poziomki dokładnie oczyszczamy pod zimną wodą.
- Przekładamy je do garnka, zasypujemy cukrem oraz żel-fiksem. Gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu tak aż poziomki mocno zmiękną i dodaj sok z cytryny. Na koniec miksujemy je blenderem. Wtedy dżem jest ładniejszy.
Gotowy gorący dżem przelewamy do czystych i wyparzonych słoików. Po napełnieniu zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.
Dodatkowe informacje – Dżem poziomkowy
Taki dżem doskonale nadaje się do naleśników, deserów, a tym bardziej do posmarowania wafli, które bardzo lubię właśnie z dżemem poziomkowym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dżem morelowy bez żelfiksu
Następny przepis: Dżem rabarbarowy