Dżem morelowy bez żelfiksu

Dżem morelowy bez żelfiksu

Ciesząc się sezonowością produktów, mamy przyjemność przedstawić przepis na dżem morelowy bez żelfiksu. Ten słodki, aromatyczny dodatek do porannej kanapki, stworzony w domowych warunkach, zachwyca nie tylko smakiem, ale również brakiem konserwantów i zbędnych dodatków. Idealny na zimowe wieczory, a jednocześnie doskonały latem, kiedy morele są najbardziej słodkie i soczyste. Dżem morelowy to prawdziwy smak lata zamknięty w słoiku. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem tradycyjnej marmolady, czy wolisz gęste powidła, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.

Składniki:

  • 1200 g moreli przed wypestkowaniem
  • około 350-400 g cukru
  • 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego

Dżem morelowy bez żelfiksu – jak zrobić?

  1. 3.
    Pasteryzacja
    Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.

Dżem morelowy – dodatkowe informacje

Przepis na około 8 słoiczków 200 ml


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DŻEM MALINOWO-JABŁKOWY
Następny przepis: Dżem poziomkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode