Dżem morelowy bez żelfiksu
Ciesząc się sezonowością produktów, mamy przyjemność przedstawić przepis na dżem morelowy bez żelfiksu. Ten słodki, aromatyczny dodatek do porannej kanapki, stworzony w domowych warunkach, zachwyca nie tylko smakiem, ale również brakiem konserwantów i zbędnych dodatków. Idealny na zimowe wieczory, a jednocześnie doskonały latem, kiedy morele są najbardziej słodkie i soczyste. Dżem morelowy to prawdziwy smak lata zamknięty w słoiku. Bez względu na to, czy jesteś miłośnikiem tradycyjnej marmolady, czy wolisz gęste powidła, ten przepis z pewnością przypadnie Ci do gustu.
admin
Składniki:
- 1200 g moreli przed wypestkowaniem
- około 350-400 g cukru
- 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego
Dżem morelowy bez żelfiksu – jak zrobić?
-
3.
Pasteryzacja
Do garnka na dno kładziemy ściereczkę, wstawiamy słoiki i zalewamy ciepłą wodą do 3/4 wysokości. Gotujemy (pasteryzujemy) około 15-20 minut. Odstawiamy do przestygnięcia, a następnie zanosimy w chłodne miejsce.
Dżem morelowy – dodatkowe informacje
Przepis na około 8 słoiczków 200 ml