Dyniowe pierogi na parze

Dyniowe pierogi na parze

Dyniowe pierogi na parze to oryginalna, zdrowa propozycja dla fanów kuchni wegetariańskiej, ale nie tylko! Dynia, znana z wielu korzyści zdrowotnych, dostarcza wielu ważnych dla organizmu składników, takich jak beta-karoten, witaminy C i E, a także błonnik. To danie jest idealne jako ciepły dodatek do lunchu czy kolacji, a z powodzeniem można je również zapakować do śniadaniowego lunchboxa. Dyniowe pierogi na parze to również świetna alternatywa dla tradycyjnych pierogów ruskich czy z mięsem – równie sycące, ale o wiele lżejsze i zdrowsze.

Składniki:

  • ciasto:
  • 270 g mąki pszennej
  • 100 g puree z dyni
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron
  • szczypta soli
  • rozczyn:
  • 1/2 szkl. ciepłego mleka
  • 20 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka mąki
  • nadzienie:
  • 150 g twarogu
  • 1 żółtko
  • 3 łyżeczki puree z dyni
  • 3 łyżeczki cukru z wanilią
  • szczypta cynamonu

Dyniowe pierogi na parze – jak zrobić?

  1. Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i 1 łyżki mąki zrobić rozczyn i odstawić na kilka minut do wyrośnięcia.
  2. Składniki nadzienia połączyć ze sobą by powstała gęsta pasta.
  3. Do miski wsypać mąkę, dodać puree z dyni, jajko, olej, sól i wlać wyrośnięte drożdże. Wyrobić gładkie ciasto, oprószyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na pół godziny. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na płat o grubości 1 cm. Szklanką lub okrągłą foremką wyciąć kółka, lekko rozciągnąć, nałożyć łyżeczkę nadzienia, zlepić i uformować w dłoniach kulkę. Kulki ułożyć na oprószonej mąką stolnicy lub blacie pozostawiając kilka minut do podrośnięcia.
    W tym czasie zagotować w dużym garnku wodę. Jeżeli mamy wkładkę do gotowania na parze to należy włożyć do garnka, jeżeli nie to na garnek założyć ściereczkę i przymocować ją mocną gumką. Kiedy woda zacznie się gotować, ułożyć po kilka pierogów, tak aby zachować między nimi odstęp. Pierogi będą rosnąć i zwiększą jeszcze objętość. Garnek z pierogami przykryć miską lub drugim garnkiem. Gotować 10 minut każdą porcję pierogów. Ważne, aby podczas gotowania nie podnosić miski, pierogi mogą opaść.
    Pierogi podawać polane roztopionym masłem z przyrumienioną cebulką.

Porady – dodatkowe informacje

Tak przygotowałam puree z dyni:

Dynię porządnie umyłam,wytarłam i pokroiłam na cząstki. Miąższ i nasiona należy usunąć. Kawałki dyni ułożyłam na dużej blaszce piekarnikowej,wstawiłam do pieca i piekłam 40 minut w temp. 180 stopni. Podczas pieczenia wytworzyło się dużo wody więc lekko przestudzoną dynię osączyłam na sicie by puree nie było za rzadkie. Delikatnie łyżką oddzieliłam miąższ od skórek. Skórki wyrzuciłam,miąższ zmiksowałam na papkę.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dyniowe ciasto - bez glutenu i laktozy
Następny przepis: Dyniowe placuszki na słono

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode