Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem
Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem to doskonała, słodka propozycja na jesienne dni. Orzeźwiający smak pomarańczy w lukrze idealnie komponuje się z kremową, dyniową bazą. To ciasto to połączenie zdrowych składników i wyrafinowanych smaków, które zadowolą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Przepis, choć prosty, pozwoli na stworzenie efektownego deseru, który zachwyci każdego gościa. Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem to nie tylko propozycja na jesienne popołudnia, ale również na Halloween, Dzień Dziękczynienia czy też rodzinne spotkania. To ciasto z pewnością stanie się ulubionym deserem dla wielu smakoszy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 2 łyżeczki cynamonu
- 4 duże jajka
- 1 pełna szklanka* cukru
- 2 łyżeczki domowego cukru waniliowego
- 200 ml oleju
- 300 g startej (na drobnych oczkach) dyni
- 2 łyżki pestek dyni
- Lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- sok z 1/2 pomarańczy
- *szklanka – 250 ml
Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem – jak zrobić?
- Ciasto: Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Dodać cynamon i wymieszać. Jajka ubić na puszysto z cukrem i cukrem waniliowym. Cały czas ubijając dodawać naprzemiennie olej i mąkę. Kiedy składniki się połączą dodać startą dynię i wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy (23 cm) i piec w 180 stopniach przez około 50 minut, do suchego patyczka.
- Lukier: Składniki lukru dokładnie utrzeć. W razie potrzeby do lukru dodać odrobinę ciepłej wody. Lukrem polać wystudzone ciasto i posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Dyniowe ciasto z pomarańczowym lukrem – dodatkowe informacje
Do ciasta dyniowego z lukrem można dodać ulubione dodatki, takie jak rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczową czy posiekane orzechy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dyniowe ciasto - bez glutenu i laktozy
Następny przepis: Dyniowe placuszki na słono