Dynia w occie

Dynia w occie

Prezentowany przepis to propozycja przyrządzenia pysznej dyni w occie. Jako polska specjalność kuchni domowej, dynia w occie jest kuszącą propozycją zarówno dla miłośników tej jesiennej warzywy, jak i dla tych, którzy chcą eksperymentować z nowymi smakami. To wyśmienity smakołyk, który sprawdzi się idealnie jako dodatek do różnego rodzaju potraw. Dynia w occie jest jednocześnie słodka i lekko pikantna, dzięki czemu stworzy niezapomnianą eksplozję smaków na Twoim języku. To dosyć prosty i tradycyjny przepis, ale z niesamowitym efektem końcowym. Wypróbuj go i poczuj ten wyjątkowy smak jesieni w słoiku.

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 300 g cukru (można więcej lub mniej)
  • 1 litr wody na 1 kg dyni
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu lub 1/2 laski cynamonu
  • kilka goździków
  • 1/3 szkl ocetu 10% (jeżeli ktoś lubi kwaśniejszą dynię, można dodać więcej octu)
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Dynia w occie – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obrać ze skóry, usunąć miękki miąższ z pestkami.
  2. Pokroić w kostkę.
  3. Wodę zagotować z cukrem i przyprawami.
  4. Partiami obgotowywać dynię około 3 – 5 minut. Po zagotowaniu, po tym czasie wyjąć na sitko i odsączyć.
  5. Dynię przełożyć do czystych słoików.
  6. Do syropu z gotowania dodać ocet i zagotować.
  7. Gorącą zalewą zalać dynię.
  8. Słoiki dokładnie zakręcić i odwrócić do góry dnem.
  9. Słoiki można pasteryzować (około 20 minut od zagotowania).

Smacznego.

Dynia w occie – dodatkowe informacje

Możesz podwoić lub potroić ilość dyni i składników.

Czas przygotowania to 60 minut + czas pasteryzowania.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dynia pieczona z czosnkiem, oliwą i ziołami
Następny przepis: Dynia w Occie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode