Dwukolorowy skubaniec z wiśniami
Czy kiedykolwiek próbowaliście dwukolorowego skubańca z wiśniami? Ten przepis to niesamowite połączenie dwóch różnych tekstur – delikatnego, wnętrza z wiśniami i chrupiącej kruszonki na wierzchu. Wiśnie dodają ciastu odpowiedniej słodyczy i soczystości, natomiast dwukolorowość dodaje mu uroku i sprawia, że prezentuje się wyjątkowo apetyczne. To przepis, który będzie doskonałym wyborem na rodzinne spotkania, urodziny, imprezy okolicznościowe czy popołudniowe podwieczorki. Oczywiście, można go też przygotować bez okazji – dla samej przyjemności pieczenia i delektowania się smakiem.
admin
Składniki:
- 6 jajek
- 3 szklanki mąki
- 200g margaryny
- 1 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 1 kisiel o smaku wiśniowym
- 500g wydrylowanych wiśni
Dwukolorowy skubaniec z wiśniami – jak zrobić?
-
1.
Margarynę posiekać z przesianą mąką. Żółtka oddzielić od białek i wraz z 1/2 szklanki cukru oraz proszkiem do pieczenia dodać do masy. Zagnieść gładkie ciasto. Powstałe ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść. Wszystkie kawałki ciasta włożyć do lodówki na ok. 30 minut. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i natłuścić. Jedną ciemną i jedną jasną część ciasta wyjąć z lodówki i delikatnie zlepić ze sobą, tworząc jedynie marmurkowy wzorek. Następnie odrywać kawałki masy i układać na spodzie formy. Delikatnie docisnąć. -
2.
Wiśnie odcisnąć z nadmiaru soku i obtoczyć w odrobinie mąki. Ułożyć na cieście. -
3.
Ze wszystkich białek ubić sztywną pianę z dodatkiem 1 szklanki cukru. Następnie dodać kisiel i delikatnie wymieszać. Piankę wyłożyć na owoce w tortownicy. -
4.
Na pianę poskubać 3 część ciasta (jasnego). Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni ok. 40-45 minut.
Dodatkowe informacje – Dwukolorowy skubaniec z wiśniami
Ciasto świetnie smakuje też z innymi owocami, np. kwaśnymi jabłkami, porzeczkami lub agrestem 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DWUKOLOROWE GNOCCHI w SOSIE z GORGONZOLI (GNOCCHI con SALSA di GORGONZOLA)
Następny przepis: Dwukolorowy sernik na zimno Roberta