Dukaty Sambuca – anyżowo-pomarańczowe
Zapraszamy do odkrycia przepisu na Dukaty Sambuca – wyjątkowe ciasteczka o anyżowo-pomarańczowym smaku. Sambuca, włoski likier o charakterystycznym anyżowym posmaku, dodaje ciasteczkom niepowtarzalnego aromatu, który spotęgowany jest przez świeżą nutę pomarańczy. To bombonierka pełna delikatnych smaków, która zachwyca zarówno wyglądem, jak i bogatą kompozycją składników. Dukaty Sambuca to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie niebanalne połączenia. Spójrzmy na listę składników – to wszystko, co potrzebujesz, aby stworzyć te niepowtarzalne ciasteczka.
admin
Składniki:
- 100g sera ricotta
- 1 jajko
- 1-2 łyżki likieru anyżowego
- 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 40g mąki
- Olej do smażenia
- Cukier puder do posypania
Dukaty sambuca – anyżowo-pomarańczowe – jak zrobić?
- W misce na gładką masę wyrobić ser i jajko. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na ciasto.
- Do głębokiego garnka wlać olej, zagrzać i smażyć na nim dukaty. Przy czym ciasto nabierać posmarowana olejem łyżką (wtedy łatwo się nabierze i zsunie) i wylewać kuleczki na gorący olej. Smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Dukaty Sambuca – anyżowo-pomarańczowe – dodatkowe informacje
W przepisie można wykorzystać zamiast serka ricotty opakowanie serka homogenizowane, a zamiast likieru anyżowego – wódkę. Dukaty można podawać z serkiem homogenizowanym.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Dufinki ziemniaczane
Następny przepis: DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER