Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe

Dukaty Sambuca – anyżowo-pomarańczowe

Zapraszamy do odkrycia przepisu na Dukaty Sambuca – wyjątkowe ciasteczka o anyżowo-pomarańczowym smaku. Sambuca, włoski likier o charakterystycznym anyżowym posmaku, dodaje ciasteczkom niepowtarzalnego aromatu, który spotęgowany jest przez świeżą nutę pomarańczy. To bombonierka pełna delikatnych smaków, która zachwyca zarówno wyglądem, jak i bogatą kompozycją składników. Dukaty Sambuca to doskonała propozycja dla osób, które cenią sobie niebanalne połączenia. Spójrzmy na listę składników – to wszystko, co potrzebujesz, aby stworzyć te niepowtarzalne ciasteczka.

Składniki:

  • 100g sera ricotta
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki likieru anyżowego
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczy
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40g mąki
  • Olej do smażenia
  • Cukier puder do posypania

Dukaty sambuca – anyżowo-pomarańczowe – jak zrobić?

  1. W misce na gładką masę wyrobić ser i jajko. Następnie dodać pozostałe składniki i wymieszać na ciasto.
  2. Do głębokiego garnka wlać olej, zagrzać i smażyć na nim dukaty. Przy czym ciasto nabierać posmarowana olejem łyżką (wtedy łatwo się nabierze i zsunie) i wylewać kuleczki na gorący olej. Smażyć z dwóch stron. Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Dukaty Sambuca – anyżowo-pomarańczowe – dodatkowe informacje

W przepisie można wykorzystać zamiast serka ricotty opakowanie serka homogenizowane, a zamiast likieru anyżowego – wódkę. Dukaty można podawać z serkiem homogenizowanym.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Dufinki ziemniaczane
Następny przepis: DUŃSKIE BRĄZOWE CIASTECZKA - BRUNKAGER

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode