Drożdżowy z cukrem
Jeżeli jesteś fanem tradycyjnego, domowego pieczenia, przepis na drożdżowy z cukrem to coś dla ciebie. Ten klasyczny słodki wypiek, charakteryzujący się swoim naturalnym aromatem i niesamowitym smakiem, nada ton każdemu porankowi czy popołudniowemu deserowi. Drożdże są kluczowym składnikiem tego przepisu, przydając ciasta puszystości i lekkości. Dodatek cukru natomiast otula je delikatną słodkością, tworząc idealny balans smaków. Przygotowanie domowego drożdżowego z cukrem to sztuka, która wymaga cierpliwości i staranności, jednak satysfakcja z degustacji własnoręcznie upieczonego ciasta jest bezcenna.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto drożdżowe:
- 500g mąki pszennej
- 1 kostka świeżych drożdży
- 1 jajko
- 60 g cukru
- 75 g masła
- 5g soli
- 1/4 l mleka
- masa maślana
- 200 g masła
- 100g cukru
Drożdżowy z cukrem – jak zrobić?
- Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozdrabniamy do małego naczynia, dodajemy 1łyżeczkę cukru i zalewamy mlekiem o temperaturze 40 st. ciepłym ale nie gorącym! Lekko mieszamy i na wierzch posypujemy 1 łyżką mąki, nakrywamy czystym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 10 min. (wystarczy temperatura pokojowa). Zaczyn powinien mieć jednolitą konsystencję, niezależnie od tego, jak dokładnie go wymieszamy.
- Do drugiej miski dajemy mąkę, cukier jajko, sól, następnie wlewamy zaczyn z drożdży i wyrabiamy ciasto dolewając roztopione ciepłe masło, wyrabiamy na jednolita masę, jeżeli ciasto jeszcze trochę się klei podsypujemy delikatnie mąką po troszeczku. Gotowe ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 min.
- W międzyczasie przygotowujemy masę maślaną. Należy dobrze zmiksować masło z cukrem i przygotować rękaw cukierniczy i wypełnić go tą masą.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, odstawiamy jeszcze na 10 min. Po tym czasie robimy palcem na cieście dołki, do których dajemy masę maślaną za pomocą rękawa cukierniczego. Ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 30 min.
Dodatkowe informacje – Drożdżowy z cukrem
Bardzo proste i smaczne drożdżowe ciasto tylko nie należy się spieszyć. Polecam zrobić je ze świeżych drożdży, wychodzi lepsze niż ze suchych.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Następny przepis: Dukaty Sambuca - anyżowo-pomarańczowe