Drożdżowy warkocz z masą makową

Drożdżowy warkocz z masą makową

Przepis na drożdżowy warkocz z masą makową to doskonały sposób na upieczenie niebanalnego, smaczego ciasta. Nawiązuje do polskiej tradycji pieczenia makowców, jednak w nieco nowoczesnej formie. Urzeknie każdego nie tylko swoim wyglądem, ale przede wszystkim cudownym smakiem. Aromat świeżo upieczonego ciasta ze słodką, lekko cytrusową nutą maku przeniesie nas w magiczne, świąteczne klimaty. Ten przepis sprawdza się zarówno na codzień, jak i podczas świątecznego stołu. Delikatne, drożdżowe ciasto przeplata się tutaj z intensywną w smaku masą makową, tworząc harmonię smaku.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 30g drożdży
  • 400ml ciepłej wody
  • 5 łyżek cukru
  • płaska łyżka soli
  • 100g masła, rozpuszczonego (może być i margaryna)
  • 3 jajka, lekko roztrzepane
  • jajko i łyżka mleka do posmarowania
  • 1/2 dużej puszki masy makowej *

Drożdżowy warkocz z masą makową – jak zrobić?

  1. W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże. Do dużej miski wsypujemy około 2/3 mąki, cukier, sól (mieszamy), wlewamy rozpuszczone masło, rozbełtane jajka, wodę z drożdżami i mieszamy np mikserem lub ręką. Stopniowo dodajemy resztę mąki. Gdy ciasto będzie zwarte ale elastyczne, przykrywamy je ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny.
  2. Po tym czasie dzielimy ciasto na 2 części (będą dwa warkocze). Każdą część znów dzielimy na połowę. Każdą połówkę rozwałkowujemy na sporawy placek, taki owalno-prostokątny (jak tam wyjdzie) 😛 i na jego wierzchu rozsmarowujemy 3 łyżki masy makowej. Zwijamy jak roladę. Tak samo postępujemy z resztą połówek.
  3. Bierzemy dwie rolady i przeplatamy je ze sobą, tworząc taki jakby warkocz (w sumie to oszukany warkocz, bo prawdziwy powinien składać się z 3 części). Ostrożnie przekładamy na blachę posmarowaną masłem i podsypaną mąką. Warkocze przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 min do napuszenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 175st. Warkocze przed włożeniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem z łyżką mleka. Można posypać makiem lub kruszonką. Pieczemy około 40 minut.

Drożdżowy warkocz z masą makową – dodatkowe informacje

* tak naprawdę możecie zrobić nadzienie jakie Wam się podoba, np dżem, owoce, orzechy+czekolada+cynamon, nutella…


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówki z serem
Następny przepis: drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode