Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami
Zaproponowany przepis na drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami to wyjątkowa uczta dla miłośników słodkości. Aromat świeżego ciasta, przyjemny smak maku i delikatna kwaskowatość jabłek tworzą niepowtarzalne doznania smakowe. Rozpływający się w ustach warkocz makowy nie tylko zaspokoi zachcianki na słodkie, ale też będzie piękną ozdobą stołu podczas spotkań z rodziną i przyjaciółmi. Przepis jest prosty i nie wymaga specjalnych umiejętności, a efekt końcowy na pewno cię zaskoczy. Przygotuj już teraz drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami.
admin
Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- Mąka pszenna – 480g
- Drożdże – 20g
- Jajko – 1szt
- Cukier – 50g
- Masło – 50g
- Mleko – 150g
- Masa makowo-jabłkowa:
- Mak suchy mielony – 100g
- Mleko – 140ml
- Bakalie – 120g (rodzynki, żurawina, daktyle, skórka pomarańczowa)
- Jabłka prażone z cukrem – 400g
- Cukier (opcjonalnie) – 1 łyżka lub do smaku
- Lukier:
- Cukier puder – 3 łyżki
- Sok z limonki (lub cytryny) – 1 łyżka
- Dodatkowo:
- Skórka pomarańczowa do posypania
Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami – jak zrobić?
-
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzewamy z masłem i łyżką cukru. Powinno być lekko ciepłe, a masło całkowicie się rozpuścić. Dodajemy drożdże i zostawiamy na 10-15 minut.
Zaczyn łączymy z mąką, pozostałym cukrem i jajkiem. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i gładkie. Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.W tym czasie robimy masę:
Gotujemy mleko. Dodajemy do niego mak i na malutkim ogniu trzymamy, aż mak wsiąknie całe mleko. Dodajemy pokrojone bakalie i jabłka prażone. Gotujemy, nadal na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Uwaga, aby się nie przypaliła! Masę dosładzamy do smaku. Ja dałam łyżkę cukru, ale to zależy od słodyczy jabłek, które dodajecie. Masę zostawiamy pod przykryciem.Wracamy do ciasta. Po wyrośnięciu, ciasto wałkujemy na kształt zbliżony do prostokąta, na grubość ok 5mm.
- Ciasto smarujemy masą, zawijamy w roladę. Roladę kroimy wzdłuż na pół (zostawiamy sam koniec, aby się nie rozpadła). Płaty ciasta zawijamy.
-
Taki warkocz wkładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 45-50 minut. W połowie najlepiej ciasto przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia.
Przygotowujemy lukier:
Cukier puder ucieramy z sokiem do uzyskania gęstej, gładkiej, białej masy. - Po ostudzeniu ciasto polewamy lukrem i posypujemy skórką pomarańczową.
xxxx – dodatkowe informacje
Do masy można dodać dowolne bakalie.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowy pieróg z warzywami i kurczakiem
Następny przepis: Drożdżowy z cukrem