Drożdżowy pieróg z warzywami i kurczakiem
Drożdżowy pieróg z warzywami i kurczakiem to przepis, który idealnie sprawdzi się podczas rodzinnych spotkań czy urodzinowych przyjęć. Jest prosty w przygotowaniu, a efekt końcowy zadowoli każdego smakosza. Wyjątkowo soczysty kurczak doskonale komponuje się z mieszanką warzyw, a wszystko to skrywane jest w aromatycznym, drożdżowym cieście. Pierogi te są nie tylko smaczne, ale i pożywne – stanowią doskonałe źródło białka i warzyw. Ich przygotowanie nie wymaga specjalistycznej wiedzy kulinarnych, co czyni je idealnym wyborem nawet dla początkujących kucharzy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – 3 szklanki
- woda – 1 szklanka
- drożdże – 50g
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- olej – 3 łyżki
- Nadzienie:
- pierś z kurczaka – 2 sztuki
- brokuły
- cebula – 1 sztuka
- papryka czerwona – 1 sztuka
- 3 pomidory
- fasolka szparagowa – 250g
- puszka kukurydzy
- olej – 3 łyżki
- sól, pieprz, curry, zioła prowansalskie
1. Drożdżowy pieróg z warzywami i kurczakiem – jak zrobić?
- Mąkę przesiewam do miski, dodaję sól. W garnuszku podgrzewam wodę, dodaję drożdże i resztę składników. Wyrabiam gładkie ciasto, odstawiam do wyrośnięcia.
- Warzywa myję i kroję. Pierś z kurczaka myję i kroję w kostkę. Na patelni rozgrzewam olej, podsmażam cebulę, dodaję kolejno mięso obtoczone w curry, paprykę, obrane ze skórki pomidory, blanszowane brokuły i fasolkę szparagową oraz kukurydzę i chwilkę smażę. Doprawiam solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi.
- Ciasto wałkuję cienko, wykrawam bardzo duże kwadraty, nakładam porcję nadzienia i formuje pierogi. Piekę około 15 minut w temperaturze 200 stopni.
xxxx – dodatkowe informacje
Jeśli bardzo się śpieszysz to możesz użyć gotowej mieszanki warzyw i pomidorów w puszce 🙂
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem
Następny przepis: Drożdżowy warkocz z makiem i jabłkami