Drożdżówki z serem
Składniki:
- Potrzebne składniki
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 40 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 szkl. ciepłego, ale nie gorącego mleka
- 1 jajko
- 4 łyżki oleju
- 4 łyżki cukru pudru
- Nadzienie
- 2 kostki twarogu półtłustego – 500 g
- 2 żółtka
- 4 opakowania cukru waniliowego
- Dodatkowo
- 1 roztrzepane jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
Drożdżówki z serem – jak zrobić?
-
1.
Do miski przesiej przez sitko mąkę, zrób dołek i wrzuć pokruszone świeże drożdże. Drożdże zasyp cukrem i wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. W tym czasie jeśli używasz masła roztop je i odstaw do przestygnięcia. Gdy drożdże zaczną pracować wbij jajko, wlej olej i wsyp cukier puder. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto ręcznie lub przy pomocy miksera, w razie potrzeby podsyp ciut więcej mąki. Wyrobione ciasto wrzuć do miski, przykryj ściereczką kuchenną i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godz. do wyrośnięcia, podwojenia objętości. W małej miseczce wymieszaj ze sobą twaróg, żółtka oraz cukier waniliowy, najlepiej widelcem, następnie możesz potraktować całość blenderem ręcznym, żeby masa była bardziej gładka i jednolita. Gotowe nadzienie odstaw na bok. Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski, krótko wyrób ręką na delikatnie podsypanym mąką blacie, uformuj z ciasta wałek i rozwałkuj na prostokąt gr. ok. 2, 3 mm. Przez środek prostokąta rozsmaruj nadzienie, następnie boki zawiń do środka (1, 2 cm nie więcej). Nałóż dłuższy bok tak, żeby zakryć połowę ciasta z nadzieniem. Podziel nożem na 8 mniej więcej równych pasków. Każdy pasek złap z jednej i z drugiej strony i wywiń 2 razy, następnie układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach ok. 2 cm. Blaszkę przykryj ściereczką i odstaw na 10 – 15 min. do napuszenia. Przed pieczeniem posmaruj drożdżówki roztrzepanym jajkiem. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 °C, na funkcji góra – dół, bez termoobiegu, ok. 20 – 25 min. w zależności od mocy piekarnika. Gotowe drożdżówki będą ładnie zarumienione. Drożdżówki po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, następnie przygotuj ulubiony lukier. Smacznego!!!
Drożdżówki z serem – dodatkowe informacje
Zamiast oleju możesz dodać roztopione letnie masło o wadze 100 g. Jeśli nie masz wystarczającej ilości masła, możesz użyć oleju. Nadmiar białek można wykorzystać do przygotowania Szybkich kokosanek, przepis na nie znajdziesz na moim profilu. Moje ciasto było gotowe już po 45 minutach, ponieważ było ciepłe, co przyspieszyło proces jego wyrośnięcia. Do przygotowania lukru, potrzebujesz cukru pudru i soku z połowy średniej cytryny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżówki z serem
Następny przepis: drożdżowy pieróg z kapustą i mięsem