Drożdżówki z serem

Drożdżówki z serem

To jedno z najlepszych potraw na śniadanie – Domowe drożdżówki z serem. Pełne aksamitnego twarogu, o delikatnie chrupiącym spodzie i pachnące świeżym drożdżem. Ten przepis na drożdżówki z serem jest idealnym pomysłem na weekendowe leniwe poranki. Są tak proste do przygotowania, jak znalezienie odpowiednich składników – drożdży, mąki, cukru, twarogu i paru innych – i poświęcenie trochę czasu. Delikatność ciasta, słodkość masy serowej i nieodparty aromat świeżo pieczonego pieczywa sprawiają, że warto je przygotować. Oto prawdziwie klasyczny przepis na drożdżówki z twarogiem, który przypadnie do gustu każdemu, kto choć raz go wypróbuje.

Składniki:

  • Ciasto:
    • 1 kg mąki
    • 0,5 litra mleka
    • 1 kostka roztopionej i przestudzonej margaryny
    • 10 dag drożdży
    • 4 żółtka
    • 1 szklanka cukru
  • Ser
    • 0,5 kg sera
    • Cukier do smaku
    • Jajko
    • 5 dag masła
    • 1 budyń waniliowy

Drożdżówki z serem – jak zrobić?

  1. Drożdże należy rozprowadzić w ½ szklanki letniego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiać około 30 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.

    Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

    Drożdżówki z serem

  2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.

    Drożdżówki z serem

  3. Drożdżówki przekładamy ma blaszkę (6 wchodzi na jedną), smarujemy białkiem lub roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.

    Drożdżówki z serem

  4. Ja jako nadzienie użyłam sera i posypałam go rodzynkami.

    Drożdżówki z serem

  5. Ser: Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, dokładamy ser (Ja ser zmieliłam w malakserze, ale można kupić od razu mielony). Na koniec dodajemy budyń.

Dodatkowe informacje – Drożdżówki z serem

Można robić je z różnym nadzieniem (budyniem, śliwkami, makiem, marmoladą), wszystko zależy od tego co mamy w domu i na co mamy ochotę. Można je także zamrozić. Rozmarzane w piekarniku smakują jak świeżo upieczone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówki z budyniem
Następny przepis: Drożdżówki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode