Drożdżówki z serem
Składniki:
- Ciasto:
- 1 kg mąki
- 0,5 litra mleka
- 1 kostka roztopionej i przestudzonej margaryny
- 10 dag drożdży
- 4 żółtka
- 1 szklanka cukru
- Ser
- 0,5 kg sera
- Cukier do smaku
- Jajko
- 5 dag masła
- 1 budyń waniliowy
Drożdżówki z serem – jak zrobić?
-
Drożdże należy rozprowadzić w ½ szklanki letniego mleka oraz z 2 łyżkami cukru i 3 łyżkami mąki. Wymieszać i odstawić do wyrośnięcia. Następnie dodać żółtka ubite z cukrem, pozostałe letnie mleko, mąkę. Całość wyrabiać około 30 min. Pod koniec wyrabiania dodajemy margarynę. Ciasto ma odchodzić od ręki.
Tak wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
-
Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 1-1,5 cm. Wycinamy koła. W środku za pomocą spodu od szklanki robimy zagłębienie.
-
Drożdżówki przekładamy ma blaszkę (6 wchodzi na jedną), smarujemy białkiem lub roztrzepanym jajkiem, nakładamy nadzienie i pieczemy około 20 min w 180˚C.
-
Ja jako nadzienie użyłam sera i posypałam go rodzynkami.
-
Ser: Masło ucieramy z jajkiem i cukrem, dokładamy ser (Ja ser zmieliłam w malakserze, ale można kupić od razu mielony). Na koniec dodajemy budyń.
Dodatkowe informacje – Drożdżówki z serem
Można robić je z różnym nadzieniem (budyniem, śliwkami, makiem, marmoladą), wszystko zależy od tego co mamy w domu i na co mamy ochotę. Można je także zamrozić. Rozmarzane w piekarniku smakują jak świeżo upieczone.