Drożdżówki z budyniem

Drożdżówki z budyniem

Przygotowuję dziś dla Was przepis na przepyszne drożdżówki z budyniem, które rozpływają się w ustach. To tradycyjne bułeczki, które kojarzą się z beztroskim dzieciństwem i domowym ciepłem. Perfekcyjne na śniadanie, drugie śniadanie czy podwieczorek. Te aromatyczne, miękkie bułki z budyniem są prawdziwym rarytasem, który z pewnością przypadnie do gustu każdemu łasuchowi. Cudownie proste w wykonaniu, a efekt końcowy zaskoczy niejedną osobę. Polecam serdecznie ten przepis na drożdżówki z budyniem, na pewno wam zasmakuje.

Składniki:

  • Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej (polecam markę Lubella do ciast drożdżowych)
  • 50 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 100 g margaryny
  • 2 jajka + 1 żółtko
  • pół szklanki letniego mleka
  • cukier waniliowy
  • Składniki na budyń:
  • 2 budynie waniliowe
  • 3 szklanki mleka
  • cukru tyle ile podano na opakowaniu budyniu
  • Dodatkowo:
  • mąka do podsypania ciasta podczas wyrabiania (niewiele)
  • białko do posmarowania bułeczek

Drożdżówki z budyniem – jak zrobić?

  1. 1. Drożdże wkruszamy do miseczki, wlewamy mleko i 5 łyżek mąki ( z tych 500 g ) i dokładnie mieszamy. Odkładamy na kilka minut, żeby zaczyn zaczął pracować.

    Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, roztopioną ( chłodną ) margarynę, 2 jajka, żółtko, cukier waniliowy i wyrośnięty zaczyn drożdżowy. Mieszamy, a następnie wykładamy na blat i wyrabiamy gładkie ciasto, nieklejące się do ręki. Jeśli jest taka potrzeba podsypujemy lekko mąką.

    Wyrobione ciasto wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na ok. 1 godzinę do wyrośnięcia.

  2. 2. W tym czasie przygotowujemy budynie. Robimy je według przepisu na opakowaniu lecz w mniejszej ilości mleka ( 3 szklanki ).

    Gdy budyń jest gotowy odstawiamy go do lekkiego przestudzenia ( nie może być całkiem zimny, bo źle się będzie go rozsmarowywało ).

  3. 3. Wyrośnięte ciasto wyciągamy na podsypany mąką blat i jeszcze raz lekko wyrabiamy. Następnie dzielimy na trzy części. Każdą rozwałkowujemy na prostokąt o grubości ok pół centymetra. Na każdy placek rozkładamy po równej części budyniu.
  4. 4. Następnie zwijamy placek w roladę.

    Tak przygotowane rolady tniemy w plastry ok. 2 centymetry każdy.

  5. 5. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w pewnych odstępach od siebie.
  6. 6. Odstawiamy jeszcze na ok. 30 minut do wyrośnięcia.

    W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.

    Gdy bułeczki podrosną smarujemy je roztrzepanym białkiem.

    Pieczemy ok. 25 minut.

Dodatkowe informacje – Drożdżówki z budyniem

Bułeczki z budyniem można zamrażać i potem wyciągać z zamrażarki kiedy mamy na nie ochotę. Doskonale smakują do śniadania z kawą zbożową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka z serem
Następny przepis: Drożdżówki z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode