Drożdżówka z serem

Drożdżówka z serem

Drożdżówka z serem to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych polskich ciast. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z słodkim twarogiem to połączenie, które zawsze wychodzi doskonale. To ciasto idealne do kawy czy herbaty, na śniadanie, podwieczorek lub po prostu na poprawę nastroju. Choć wykonanie drożdżówki z serem może wydawać się trudne, to po zapoznaniu się z naszym przepisem, okaże się, że jest to zadanie całkiem proste. Cudowny zapach pieczonej drożdżówki, który roznosi się po całym domu, jest niezrównany. Gotowe do przygotowania swojej własnej drożdżówki z serem?

Składniki:

  • Składniki na ciasto
  • 0,5 kg mąki
  • 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
  • 70 g cukru
  • Cukier waniliowy
  • 90 g roztopionego masła
  • Szczypta soli
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • Nadzienie serowe
  • 300 g białego sera
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • Cukier waniliowy
  • Budyń waniliowy opakowanie 40 g
  • Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
  • Lukier
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Drożdżówka z serem – jak zrobić?

  1. Do misy przesiej mąkę dodaj sól zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i cukier waniliowy, wlej ciepłe mleko zacznij wyrabiać ciasto dodaj żółtka, jajko i roztopione wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie połóż na opruszoną mąka stolnicę rozwałkuj na kształt prostokąta.
  2. Ser rozetrzyj widelcem dodaj cukier, cukier waniliowy, budyń, żółtka i po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego wszystko dokładnie wymieszaj.
  3. Na połowie ciasta rozłóż ser przykryj drugą częścią zlep. Ciasto z serem przetnij na pół zostawiając około 4 cm nieprzeciętnego.

    Każda z części przekręć w koło 2 razy i zlep na końcu. Przykryj ściereczką na 20 minut żeby odpoczęła

  4. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Drożdżówkę połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35 minut na złoty kolor.
  5. Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, posmaruj lukrem wystudzoną drożdżówkę.

Dodatkowe informacje – Drożdżówka z serem

Zamiast sera możesz posmarować drożdżówkę ulubionym dżemem lub powidłami.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Następny przepis: Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode