Drożdżówka z serem
Drożdżówka z serem to jedno z najsmaczniejszych i najbardziej klasycznych polskich ciast. Delikatne, puszyste ciasto drożdżowe w połączeniu z słodkim twarogiem to połączenie, które zawsze wychodzi doskonale. To ciasto idealne do kawy czy herbaty, na śniadanie, podwieczorek lub po prostu na poprawę nastroju. Choć wykonanie drożdżówki z serem może wydawać się trudne, to po zapoznaniu się z naszym przepisem, okaże się, że jest to zadanie całkiem proste. Cudowny zapach pieczonej drożdżówki, który roznosi się po całym domu, jest niezrównany. Gotowe do przygotowania swojej własnej drożdżówki z serem?
admin
Składniki:
- Składniki na ciasto
- 0,5 kg mąki
- 1 opakowanie suchych drożdży 7 g
- 70 g cukru
- Cukier waniliowy
- 90 g roztopionego masła
- Szczypta soli
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1 szklanka ciepłego mleka
- Nadzienie serowe
- 300 g białego sera
- 3 łyżki cukru
- 2 żółtka
- Cukier waniliowy
- Budyń waniliowy opakowanie 40 g
- Po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego
- Lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Drożdżówka z serem – jak zrobić?
- Do misy przesiej mąkę dodaj sól zrób zagłębienie wsyp cukier, suche drożdże i cukier waniliowy, wlej ciepłe mleko zacznij wyrabiać ciasto dodaj żółtka, jajko i roztopione wystudzone masło. Ciasto wyrabiaj ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem około 10 minut następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1 godzinę. Następnie połóż na opruszoną mąka stolnicę rozwałkuj na kształt prostokąta.
- Ser rozetrzyj widelcem dodaj cukier, cukier waniliowy, budyń, żółtka i po kilka kropli olejku cytrynowego i pomarańczowego wszystko dokładnie wymieszaj.
- Na połowie ciasta rozłóż ser przykryj drugą częścią zlep. Ciasto z serem przetnij na pół zostawiając około 4 cm nieprzeciętnego.
Każda z części przekręć w koło 2 razy i zlep na końcu. Przykryj ściereczką na 20 minut żeby odpoczęła - Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Drożdżówkę połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz około 35 minut na złoty kolor.
- Cukier puder wymieszaj z sokiem z cytryny, posmaruj lukrem wystudzoną drożdżówkę.
Dodatkowe informacje – Drożdżówka z serem
Zamiast sera możesz posmarować drożdżówkę ulubionym dżemem lub powidłami.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Następny przepis: Drożdżówki bez jajek ze śliwkami i kruszonką