Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Zapraszam do wypróbowania przepisu na niesamowicie aromatyczną i pyszną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. To doskonała propozycja na weekendowy deser lub słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Delikatne ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i chrupiąca kruszonka tworzą nieziemskie połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru. Spróbujcie koniecznie!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Pęk rabarbaru
- 0,5 szklanki cukru
- ciasto :
- 0,5 kosteczki drożdży
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki ciepłego mleka
- 1 szklanka oleju
- 4 jajka
- 4 szklanki mąki
- Kruszonka:
- 1/2 kostki margaryny
- 3 łyżki cukru
- 1 zółtko (żółtko można zużyć z 1 jajka które będziemy potrzebować do ciasta)
- 1i1/2 szklanki mąki
- 1 łyżka oleju
- lukier:
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 kieliszek ciepłego mleka
- olejek smakowy
- http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku
Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką – jak zrobić?
- Przygotuj duży pęk rabarbaru.
- Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
- Zasypujemy cukrem około pół szklanki i odstawiamy.
- Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
- Po 5 minutach dodajemy roztrzepane jajka, i resztę składników.
- Nic nie mieszamy. Pozostawiamy tak na 1 godzinę, aż ciasto zacznie samo pracować i drożdże pojawią się u góry.
- Po godzinie ciasto mieszamy na gładką konsystencję i wykładamy na blachę.
-
Następnie na ciasto wykładamy rabarbar odciśnięty od soku i robimy kruszonkę.
margarynę, cukier, żółtko, mąkę, olej delikatnie zagniatamy i kruszymy na ciasto z rabarbarem.Wymiar blachy 28cm/35cm może być mniejsza będzie wyższy.
-
Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50 minut w około 160- 180st.
Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długa wykałaczką.
Po wyjęciu z piekarnika obsypuje cukrem pudrem aby rabarbar był słodszy.
-
Po wystudzeniu lukruję.
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku - Gotowe.
Dodatkowe informacje – Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką
Do ciasta drożdżowego można dodać dowolne owoce, w tym również rabarbar.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżówka z czereśniami
Następny przepis: Drożdżówka z serem