Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Zapraszam do wypróbowania przepisu na niesamowicie aromatyczną i pyszną drożdżówkę z rabarbarem i kruszonką. To doskonała propozycja na weekendowy deser lub słodki poczęstunek dla niespodziewanych gości. Delikatne ciasto drożdżowe, kwaśny rabarbar i chrupiąca kruszonka tworzą nieziemskie połączenie, które z pewnością zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką to także doskonały sposób na wykorzystanie sezonowego rabarbaru. Spróbujcie koniecznie!

Składniki:

  • Pęk rabarbaru
  • 0,5 szklanki cukru
  • ciasto :
  • 0,5 kosteczki drożdży
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1 szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mąki
  • Kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3 łyżki cukru
  • 1 zółtko (żółtko można zużyć z 1 jajka które będziemy potrzebować do ciasta)
  • 1i1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżka oleju
  • lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 kieliszek ciepłego mleka
  • olejek smakowy
  • http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku

Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką – jak zrobić?

  1. Przygotuj duży pęk rabarbaru.
  2. Rabarbar umyj i obierz. Następnie drobno kroimy w kostkę.
  3. Zasypujemy cukrem około pół szklanki i odstawiamy.
  4. Do miski wykruszamy drożdże, cukier i ciepłe mleko.
  5. Po 5 minutach dodajemy roztrzepane jajka, i resztę składników.
  6. Nic nie mieszamy. Pozostawiamy tak na 1 godzinę, aż ciasto zacznie samo pracować i drożdże pojawią się u góry.
  7. Po godzinie ciasto mieszamy na gładką konsystencję i wykładamy na blachę.
  8. Następnie na ciasto wykładamy rabarbar odciśnięty od soku i robimy kruszonkę.

    margarynę, cukier, żółtko, mąkę, olej delikatnie zagniatamy i kruszymy na ciasto z rabarbarem.

    Wymiar blachy 28cm/35cm może być mniejsza będzie wyższy.

  9. Pieczemy w piekarniku elektrycznym 50 minut w około 160- 180st.

    Jak wiadomo każdy piekarnik piecze inaczej więc trzeba obserwować czy ciasto drożdżowe jest już upieczone lub sprawdzić długa wykałaczką.

    Po wyjęciu z piekarnika obsypuje cukrem pudrem aby rabarbar był słodszy.

  10. Po wystudzeniu lukruję.

    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/gesty-lukier-na-mleku
  11. Gotowe.

Dodatkowe informacje – Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Do ciasta drożdżowego można dodać dowolne owoce, w tym również rabarbar.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka z czereśniami
Następny przepis: Drożdżówka z serem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode