Drożdżówka z czereśniami

Drożdżówka z czereśniami

Drożdżówka z czereśniami to przepis na domowe, słodkie wypieki, które idealnie komponują się z letnim, owocowym sezonem. Ta perfekcyjna, lekka w swej strukturze wykwintność przyciągnie miłośników ciast drożdżowych, które oczarują nas sosem z soczystych, świeżych czereśni. Mając te wszystkie składniki, możemy stworzyć prawdziwie domowy, kuszący smak. Placek drożdżowy z czereśniami zapewni słodki, komfortowy element do naszej codziennej kawy lub herbaty, podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Wyobraź sobie smak rozpływającego się w ustach drożdżowego ciasta, dopełnionego aromatem czereśni. Zainspiruj się i przekonaj, jak smakuje prawdziwie domowa drożdżówka z czereśniami.

Składniki:

  • ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mleka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 150 g masła
  • 60 dag drożdży
  • 4 żółtka
  • op.cukru waniliowego (16g)
  • kruszonka: szklanka mąki
  • 3/4 szklanki masła
  • pół szklanki cukru
  • 60 dag czereśni
  • masło i bułka tarta do formy
  • cukier puder do posypania

Drożdżówka z czereśniami – jak zrobić?

  1. Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłego mleka. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
  2. Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki. Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
  3. Ciasto dokładnie wyrobić. Dodać stopione, wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
  4. Kruszonka: Mąkę zagnieść z cukrem i masłem. Chłodzić godzinę w lodówce.
  5. Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszce (25×40 cm). Na cieście ułożyć umyte i wydrylowane z pestek czereśnie. Wierzch posypać kruszonką.
  6. Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

xxxx – dodatkowe informacje

* czereśnie można zastąpić innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: drożdżówka sypana dla leniwych
Następny przepis: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode