Drożdżówka z czereśniami
Drożdżówka z czereśniami to przepis na domowe, słodkie wypieki, które idealnie komponują się z letnim, owocowym sezonem. Ta perfekcyjna, lekka w swej strukturze wykwintność przyciągnie miłośników ciast drożdżowych, które oczarują nas sosem z soczystych, świeżych czereśni. Mając te wszystkie składniki, możemy stworzyć prawdziwie domowy, kuszący smak. Placek drożdżowy z czereśniami zapewni słodki, komfortowy element do naszej codziennej kawy lub herbaty, podczas spotkań z rodziną czy przyjaciółmi. Wyobraź sobie smak rozpływającego się w ustach drożdżowego ciasta, dopełnionego aromatem czereśni. Zainspiruj się i przekonaj, jak smakuje prawdziwie domowa drożdżówka z czereśniami.
Piotr Zieliński
Składniki:
- ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mleka
- 2/3 szklanki cukru
- 150 g masła
- 60 dag drożdży
- 4 żółtka
- op.cukru waniliowego (16g)
- kruszonka: szklanka mąki
- 3/4 szklanki masła
- pół szklanki cukru
- 60 dag czereśni
- masło i bułka tarta do formy
- cukier puder do posypania
Drożdżówka z czereśniami – jak zrobić?
- Ciasto drożdżowe: drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i ciepłego mleka. Przykryć, pozostawić w ciepłym miejscu, aby wyrosło.
- Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem, cukrem waniliowym i solą. Wyrośnięty rozczyn wlać do mąki. Dodać żółtka i resztę ciepłego mleka.
- Ciasto dokładnie wyrobić. Dodać stopione, wystudzone masło. Ciasto wyrabiać do momentu, aż będzie odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia.
- Kruszonka: Mąkę zagnieść z cukrem i masłem. Chłodzić godzinę w lodówce.
- Wyrośnięte ciasto równomiernie rozłożyć na wysmarowaną masłem i posypaną bułką tartą blaszce (25×40 cm). Na cieście ułożyć umyte i wydrylowane z pestek czereśnie. Wierzch posypać kruszonką.
- Ciasto piec ok. 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
xxxx – dodatkowe informacje
* czereśnie można zastąpić innymi owocami sezonowymi lub mrożonymi
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: drożdżówka sypana dla leniwych
Następny przepis: Drożdżówka z rabarbarem i kruszonką