Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz

Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz

Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz to pyszne, klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Nieodłączne smaki domowego pieczenia, połączone z doświadczeniem i wiedzą jednej z najbardziej znanych polskich kulinarki. Drożdżówka Wachowicz to przepis słynący z prostoty wykonania, ale rezultat zawsze zachwyca swoim smakiem. Staranny dobór składników gwarantuje sukces każdej partii tego ciasta. Idealne w towarzystwie porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Jeżeli jesteś fanem klasycznych wypieków, ten przepis na drożdżówkę powinien znaleźć się w Twoim kulinarnej książce przepisów.

Składniki:

  • 100 g – drożdży
  • 1 szklanka – cukru
  • 1 – cukier waniliowy
  • 4 – jajka
  • 1 szklanka – oleju z pestek winogron
  • ¾ szklanki – mleka
  • 4 szklanki – mąki
  • 1 szczypta – soli
  • Kruszonka
  • 1 szklanka – mąki
  • ½ szklanki – cukru
  • ½ kostki – masła
  • dowolne owoce, truskawki, rabarbar lub śliwki

Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz – jak zrobić?

  1. 1.
    Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny. Potem przełożyć na stolnicę i zagnieść ( w oryginalnym przepisie jest tylko wymieszanie ) ja jednak zagniotłam troszkę to ciasto, podsypując jeszcze mąką.
  2. 2.
    Zrobić kruszonkę. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce.
  3. 3.
    Blachę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte i wyrobione ciasto, na nie ułożyć dowolne owoce (ja dałam truskawki), posypać kruszonką.
  4. 4.
    Piec w temp. 190 st. C około 1 godziny.

Porady – dodatkowe informacje

Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Ciasto drożdżowe z żurawiną
Następny przepis: Drożdżówka

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode