Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz
Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz to pyszne, klasyczne ciasto drożdżowe z rabarbarem. Nieodłączne smaki domowego pieczenia, połączone z doświadczeniem i wiedzą jednej z najbardziej znanych polskich kulinarki. Drożdżówka Wachowicz to przepis słynący z prostoty wykonania, ale rezultat zawsze zachwyca swoim smakiem. Staranny dobór składników gwarantuje sukces każdej partii tego ciasta. Idealne w towarzystwie porannej kawy lub popołudniowej herbaty. Jeżeli jesteś fanem klasycznych wypieków, ten przepis na drożdżówkę powinien znaleźć się w Twoim kulinarnej książce przepisów.
admin
Składniki:
- 100 g – drożdży
- 1 szklanka – cukru
- 1 – cukier waniliowy
- 4 – jajka
- 1 szklanka – oleju z pestek winogron
- ¾ szklanki – mleka
- 4 szklanki – mąki
- 1 szczypta – soli
- Kruszonka
- 1 szklanka – mąki
- ½ szklanki – cukru
- ½ kostki – masła
- dowolne owoce, truskawki, rabarbar lub śliwki
Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz – jak zrobić?
-
1.
Jajka roztrzepać, mąkę przesiać. W misce ułożyć warstwami drożdże, cukier, cukier waniliowy, jaja, olej, mleko, mąkę i sól. Zostawić na około 3 godziny. Potem przełożyć na stolnicę i zagnieść ( w oryginalnym przepisie jest tylko wymieszanie ) ja jednak zagniotłam troszkę to ciasto, podsypując jeszcze mąką. -
2.
Zrobić kruszonkę. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem. Zagnieść, po czym zawinąć w folię i schłodzić w lodówce. -
3.
Blachę 25/30 wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć wyrośnięte i wyrobione ciasto, na nie ułożyć dowolne owoce (ja dałam truskawki), posypać kruszonką. -
4.
Piec w temp. 190 st. C około 1 godziny.
Porady – dodatkowe informacje
Po upieczeniu można posypać cukrem pudrem.