drożdżówka sypana dla leniwych

drożdżówka sypana dla leniwych

Zainspiruj się naszym przepisem na drożdżówkę sypaną dla leniwych! To idealna propozycja dla każdego, kto kocha tradycyjne, domowe wypieki, ale niekoniecznie ma czas na długie wyrabianie ciasta. Babka drożdżowa sypana jest lekka, puszysta i pachnąca drożdżami – to autentyczny smak dzieciństwa. Drożdżówka sypana dla leniwych to wersja uproszczona tego przepisu, bez konieczności użycia fizycznego wysiłku, doskonała na niedzielne popołudnie. Czy może być coś lepszego? Zapraszamy do odkrywania prawdziwego, leniwego pieczenia!

Składniki:

  • 100g drożdży
  • 4 szklanki mąki
  • szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szklanka oleju
  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki mleka (letnie temp pokojowa)
  • szczypta soli
  • kruszonka:
  • pół kostki masła
  • szklanka mąki
  • cukier waniliowy (2 łyżeczki)
  • pół szklanki cukru
  • owoce:
  • np.
  • truskawki, jagody, śliwki, wiśnie, rabarbar, gruszka
  • może być także bez owoców

1. Drożdżówka sypana dla leniwych – jak zrobić?

  • 2.
    Kruszonka: masło siekamy z mąką, cukrem (+cukrem waniliowym). Kruszonka przechowujemy w lodówce

xxxx – dodatkowe informacje

Ciasto postawmy w ciepłym miejscu, po 2 godzinach odkryjmy ściereczkę i zobaczmy jak wyrosło, jeśli już urosło tak, że dosięga ściereczki to możemy już zacząć mieszać i dawać na blaszkę. Ciasto można posypać cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka francuska
Następny przepis: Drożdżówka z kakao

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode