Drożdżówka

Drożdżówka

Zapraszamy do odkrycia tajników pieczenia perfect drożdżówki, której smak przetrwa w Twojej pamięci na długo. Poznasz, ile drożdży dodawać na 1kg mąki, aby ciasto drożdżowe było puszyste a zarazem nie za ciężkie. Dzięki naszemu przepisowi, drożdżówka okaże się łatwa do zrobienia, a intrygujący smak przekona nawet największych krytyków słodkości. W końcu przekonasz się na własnej skórze, że zrobienie drożdżówki wcale nie musi być skomplikowane. Bez względu na okazję, ten przepis na drożdżówkę z pewnością stanie się Twoim ulubieńcem w kuchni.

Składniki:

  • 1 kg mąki
  • 10 dkg drożdży
  • 4 jaja
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
  • 1 kostka masła
  • zapach np. pomarańczowy
  • rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
  • cukier wanilinowy
  • Kruszonka:
  • 4 łyżki masła
  • 3 łyżki cukru
  • ok. 0,5 szkl. mąki – w zależności od tego ile się wgniecie
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • Dodatkowo:
  • Ulubione owoce

Drożdżówka – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem.
    Do miski przesiać mąkę i wlać drożdże z mlekiem.
    Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
    Dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, zapach i rozpuszczone, ale zimne masło.
    Wszystko dokładnie wymieszać mikserem z hakiem lub zagniatać ręcznie i wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
    Wymiary formy 35cm na 25cm.
    Przykryć je np. ściereczką, żeby urosło na około 30 minut.
    W międzyczasie przygotować kruszonkę.
    Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
    Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.
    Włożyć formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piec w temp. 180 stopni.
    Można dodać ulubione owoce, np. jabłka.

Porady – dodatkowe informacje

Nie zaglądać,nie ruszać ciasta…bo opadnie i zrobi się zakalec.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz
Następny przepis: Drożdżowiec ze śliwkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode