Drożdżówka
Zapraszamy do odkrycia tajników pieczenia perfect drożdżówki, której smak przetrwa w Twojej pamięci na długo. Poznasz, ile drożdży dodawać na 1kg mąki, aby ciasto drożdżowe było puszyste a zarazem nie za ciężkie. Dzięki naszemu przepisowi, drożdżówka okaże się łatwa do zrobienia, a intrygujący smak przekona nawet największych krytyków słodkości. W końcu przekonasz się na własnej skórze, że zrobienie drożdżówki wcale nie musi być skomplikowane. Bez względu na okazję, ten przepis na drożdżówkę z pewnością stanie się Twoim ulubieńcem w kuchni.
admin
Składniki:
- 1 kg mąki
- 10 dkg drożdży
- 4 jaja
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka cukru (można więcej jak wolicie słodsze)
- 1 kostka masła
- zapach np. pomarańczowy
- rodzynki (opcjonalnie) ja nie dodałam
- cukier wanilinowy
- Kruszonka:
- 4 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
- ok. 0,5 szkl. mąki – w zależności od tego ile się wgniecie
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- Dodatkowo:
- Ulubione owoce
Drożdżówka – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
-
Rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym mlekiem.
Do miski przesiać mąkę i wlać drożdże z mlekiem.
Drożdże powinny urosnąć i dopiero powinno się je wymieszać z mąką.
Dodać jajka, cukier, cukier wanilinowy, zapach i rozpuszczone, ale zimne masło.
Wszystko dokładnie wymieszać mikserem z hakiem lub zagniatać ręcznie i wyłożyć ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę.
Wymiary formy 35cm na 25cm.
Przykryć je np. ściereczką, żeby urosło na około 30 minut.
W międzyczasie przygotować kruszonkę.
Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i cynamon i dalej ucierać, aż zrobią się grudki.
Kruszonkę można zamrozić, będzie wtedy chrupiąca.
Włożyć formę do rozgrzanego piekarnika na 50 minut i piec w temp. 180 stopni.
Można dodać ulubione owoce, np. jabłka.
Porady – dodatkowe informacje
Nie zaglądać,nie ruszać ciasta…bo opadnie i zrobi się zakalec.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżówka według przepisu Ewy Wachowicz
Następny przepis: Drożdżowiec ze śliwkami