drożdżowe rogaliki orzechowe
Drożdżowe rogaliki orzechowe to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników słodyczy z nutą orzechową. To znany wielu osobom smak dzieciństwa, który idealnie sprawdzi się jako dodatek do porannej kawy czy popołudniowej herbaty. Wyrabianie ciasta na drożdżówki to swoisty rytuał, który daje wiele satysfakcji, a później także i radość z degustacji własnoręcznie przygotowanych wypieków. Orzechy dodają rogalikom wyjątkowego aromatu i chrupkości. Ich intensywny smak doskonale przełamuje słodycz ciasta. Przepis, mimo że wymaga nieco czasu i cierpliwości, nie jest skomplikowany, dlatego drożdżowe rogaliki orzechowe z powodzeniem mogą przygotować nawet początkujący cukiernicy.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 300 g mąki
- 120 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 20 g drożdży
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
- na nadzienie:
- 150 g orzechów
- 1/2 szklanki mleka
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżka miodu
Drożdżowe rogaliki orzechowe – jak zrobić?
-
1.
nadzienie: Mleko zagotować z cukrem. Przestudzić trochę, dodać miód, bułkę tartą i starte orzechy. Wymieszać. -
2.
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie Ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem orzechowym. Zwijać w rogaliki. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 190*C na złoto.
drożdżowe rogaliki orzechowe – dodatkowe informacje
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe pierożki - paszteciki z pieczarkami
Następny przepis: Drożdżowe rogaliki z nutellą