Drożdżowe pierożki - paszteciki z pieczarkami

Drożdżowe pierożki – paszteciki z pieczarkami

Zachęcamy do odkrycia smaku staropolskiej kuchni z naszym przepisem na drożdżowe pierożki – paszteciki z pieczarkami. To znakomity pomysł na przysmak na święta lub wykwintny obiad dla całej rodziny. Urocze pierożki drożdżowe z pieczarkami są idealnym połączeniem puszystego, lekko chrupiącego ciasta drożdżowego i pikantnego, sycącego farszu z pieczarek. Jak również po upieczeniu mogą posłużyć jako pyszne przekąski na zimno. Bez względu na okazję, te pierogi drożdżowe z pieczarkami na pewno zadowolą zarówno dzieci, jak i dorosłych. Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się nim ze swoją rodziną i przyjaciółmi.

Składniki:

  • ciasto:
  • 500 g mąki pszennej na pizzę typ 500
  • 60 g świeżych drożdży w kostce
  • 300 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju
  • 1 jajko klasy „L”
  • duża szczypta soli
  • farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 duża cebula
  • olej
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 3-4 łyżki zmielonych zwykłych płatków kukurydzianych
  • dodatkowo:
  • nasiona czarnuszki do posypania
  • 1 roztrzepane jajko do smarowania
  • papier do pieczenia
  • okrągłe wykrawacze

Drożdżowe pierożki – paszteciki z pieczarkami – jak zrobić?

  1. Pieczarki oczyścić i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę obrać i drobno posiekać a następnie podsmażyć na złoto. Osobno podsmażamy pieczarki a wytrąconą wodę zlewamy – nie wylewamy bo przyda się np.do wzbogacenia smaku barszczu. Odciśnięte pieczarki dodajemy do cebulki, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany lubczyk oraz zmielone płatki kukurydziane. Całość dokładnie mieszamy i sprawdzamy czy nie potrzeba jeszcze doprawić do smaku. Gotowy farsz odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Mieszamy mąkę ze szczypta soli – przesiewamy do miski. Osobno rozpuszczamy drożdże z letnią ALE NIE GORĄCĄ wodą i dodajemy 2 łyżki oleju. Drożdże dodajemy do mąki z solą, wbijamy jajko i wyrabiamy ciasto – tak aby je dobrze napowietrzyć. Przykrywamy ściereczka wyrobione ciasto na 30 min. do wyrośnięcia.

    Gotowe ciasto odpowietrzamy gniotąc je a następnie rozwałkowujemy na grubość ok. 5 mm. wykrawamy krążki średnicy jaką chcemy mniejsze lub większe. Nakładamy pieczarkowy farsz i zlepiamy.

  3. Gotowe pierożki kładziemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i oprószoną mąką. Wierz każdego pierożka smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy ziarnami czarnuszki.

    Gotowe pierożki wkładamy do wcześniej rozgrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 min. na rumiano. Ja piekłam po 15 min z jednej po tym czasie odwróciłam i piekłam kolejne 15 min. w 200 stopniach bez termoobiegu.

xxxx – dodatkowe informacje

Zamiast nasion czarnuszki możemy użyć nasion kminku.

Słowa kluczowe: pierożki drożdżowe z pieczarkami, pierogi drożdżowe z pieczarkami


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe pierożki do barszczu
Następny przepis: Drożdżowe pierożki z jabłkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode