Drożdżowe pierożki do barszczu
Pierożki do barszczu są wyjątkową potrawą, której charakterystyczny smak zachwyca każdego, kto je kosztuje. Tradycyjna polska kuchnia nie wyobraża sobie tego dania bez pieczołowicie przygotowanych drożdżowych pierożków. Każdy z nich skrywa w sobie wybuchowy mieszanka aromatów, która doskonale komponuje się z barszczem. Ta tradycyjna potrawa idealnie sprawdza się jako apetyczny starter na rodzinne czy świąteczne spotkania. Są lekkie, puszyste i trudno się nimi nie zajadać. Przepis jest łatwy do przygotowania, a każdy krok przyniesie Ci wiele satysfakcji. Zaskocz bliskich domowym, ręcznie zrobionym daniem. Zbierz składniki i odkryj smak prawdziwych drożdżowych pierożków do barszczu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 900g mąki + do podsypywania
- 3 żółtka
- 60g drożdży
- 400ml ciepłego mleka (u mnie 2%)
- 200g roztopionej margaryny (u mnie Palma)
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- Farsz:
- ok 1,5 kg (po obraniu) ugotowanego mięsa z kurczaka, ja użyłam mięsa, które obierałam z rosołu 🙂
- 400g pieczarek
- 2 cebule
- 100g margaryny
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz do smaku
- Dodatkowo:
- 2 małe jajka
- kminek (ziarenka)
Drożdżowe pierożki do barszczu – jak zrobić?
- 1. Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy 3/4 szklanki mleka i 4 łyżki mąki. Mieszamy tak by nie było grudek. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia (na ok 20 minut). Margarynę topimy i studzimy.
- 2. Do wyrośniętego zaczynu dodajemy pozostałe składniki: resztę ciepłego mleka, margarynę przestudzoną, żółtka, sól oraz pozostałą mąkę. Wyrabiamy gładkie ciasto i pozostawiamy w misce do wyrośnięcia (na ok 1 godzinę w cieple).
- 3. W trakcie wyrastania ciasta możemy przygotować farsz, ale ja zrobiłam go dzień wcześniej.
Mięso drobiowe gotujemy do miękkości, obieramy i mielimy. Cebulę siekamy i podsmażamy z pokrojonymi w talarki pieczarkami na 2 łyżkach oleju. Również przepuszczamy przez maszynkę. Całość podsmażamy na margarynie, doprawiamy solą i pieprzem. - 4. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 części. Każdą wałkujemy na grubość ok 4-5mm i kubkiem o śr ok 10cm wycinamy krążki. Nakładamy farsz, sklejamy jak pierożki. Pozostawiamy do wyrośnięcia.
- 5. Po ok 20 minutach pierożki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temp. 190st C ok 20 minut (do zrumienienia). Podajemy z barszczem.
Pierożki do barszczu – dodatkowe informacje
Upieczone pierożki możemy podawać od razu, ale jeśli chcemy, możemy także zamrozić, a następnie rozmrażać na blasze w piekarniku w temperaturze 50 stopni Celsjusza.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe knedle ze śliwkami
Następny przepis: Drożdżowe pierożki - paszteciki z pieczarkami