Drożdżowe koszyczki
Drożdżowe koszyczki to idealny dodatek do tradycyjnej wielkanocnej uczty. Przepyszne i atrakcyjne wizualnie, są doskonałym sposobem na wzbogacenie świątecznego stołu. Powstają przy użyciu ciasta drożdżowego, które jest proste do zrobienia, ale jednocześnie daje nieograniczone możliwości dekoracyjne. W tym przepisie na drożdżowe koszyczki, podstawowe ciasto drożdżowe przekształca się w małe, pieczone koszyczki, które można wypełnić swoimi ulubionymi wielkanocnymi przysmakami. Doskonałe do tworzenia własnych unikalnych dekoracji wielkanocnych lub jako specjalny dodatek do świątecznego menu.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Na 2 koszyczki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 1 szklanka mleka
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 1 jajko
- Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania koszyczków
Drożdżowe koszyczki – jak zrobić?
- Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. W szklance rozkruszyć drożdże i zalać ciepłym (nie gorącym) mlekiem, dokładnie wymieszać, dodać cukier i ponownie dokładnie wymieszać. W mące zrobić dołek, wlać do niego rozpuszczone drożdże, zasypać lekko częścią mąki tak, żeby powstała gęsta śmietana. Miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Gdy rozczyn jest wyrośnięty, dodać jajko, olej, resztę mleka, i wyrobić gładkie ciasto. W razie potrzeby dodać trochę mąki. Zostawić do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny. Ciasto musi podwoić swoją objętość.
- Aby zrobić koszyczek będzie potrzebna żaroodporna miska o średnicy ok 20 cm, najlepiej dość głęboka. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i odwrócić do góry dnem. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Najpierw robimy jeden koszyczek, potem następny. Formować wałeczki i układać je na misce zaczynając od dna miski. Przeplatać tak jak się plecie koszyki z wikliny, na zmianę: jeden wałeczek przeplatać górą, kolejny dołem itd. Po uformowaniu całego koszyka posmarować go jajkiem i piec w piekarniku w temp. 180 stopni do uzyskania złotego koloru, około 30 minut.
- Następnie uformować 3 wałeczki i upleść z nich warkocz na rączkę koszyka. Po zapleceniu ułożyć warkocz na misce odwróconej do góry dnem, przez środek. Posmarować jajkiem i piec ok 10-15 min w temp. 180 stopni.
- Ten etap nie jest konieczny, ale znacznie upiększa koszyczek. Chodzi o warkocz, który wykańcza brzegi koszyczka. Żeby zrobić taki warkocz trzeba dorobić połowę porcji ciasta na koszyczki. Ciasto wyrobić dokładnie tak samo jak na koszyczek. Uformować 3 długie i cienkie wałeczki, zapleść z nich warkocz. Miskę na której piekło się koszyczek należy odrysować na papierze do pieczenia odwróconą dnem do góry. Warkocz ułożyć w kółko wzdłuż odrysowanej linii i upiec na blaszce w temp. 180 stopni na złoty kolor. Po ostygnięciu połączyć warkocz z koszykiem wykałaczkami, w ten sam sposób połączyć też rączkę koszyka. Gotowe! Teraz można włożyć do koszyczka co tylko się zechce. Wszystko w nim pięknie się prezentuje. U mnie są to grzybki w polewie czekoladowej.
Porady – Drożdżowe koszyczki
Jeżeli coś nie wychodzi przy lepieniu koszyczków, nie należy się zrażać, mi też za pierwszym razem nie udał się idealny koszyk. Ale już każdy kolejny wychodził coraz piękniejszy 🙂
Przy formowaniu wałeczków warto jest zwilżać ręce wodą, wtedy ciasto łatwiej się poddaje.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami
Następny przepis: Drożdżowe paluchy z kminkiem