Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Są one wyjątkowym połączeniem aksamitnego ciasta drożdżowego i klasycznego farszu z kiszonej kapusty z dodatkiem aromatycznych pieczarek. To smaczne i sycące drożdżowe bułeczki, które są doskonałe na różnego rodzaju imprezy czy spotkania rodzinne. Jeśli szukasz przepisów na kapuśniaczki, ten sprawdzi się idealnie. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich te wyjątkowe kapuśniaczki drożdżowe!

Składniki:

  • Ciasto:
  • 500 g mąki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 małe jajka
  • 1 1/2 łyżeczki soli
  • 1 1/2 łyżeczki cukru
  • 50 g stopionego masła
  • Farsz:
  • 500 g kapusty kiszonej
  • 300 g pieczarek
  • 2 średnie cebule
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta cukru
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżki tymianku
  • sól (do smaku)
  • świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
  • Dodatkowo:
  • 1 małe jajko (do posmarowania)
  • czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)

Przepis na drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

  1. Ciasto: W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw do podrośnięcia. Do mąki dodaj sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrob elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
  2. Farsz: Kapustę przepłucz. Poszatkuj drobno, zalej wodą i ugotuj do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usuń ziele i liście. Odcedź i przestudź. Cebule pokrój w drobną kostkę. Zarumień na oleju. Dopraw solą i cukrem. Razem z cebulą podsmaż starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodaj dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodaj łyżkę oleju i podsmaż na patelni. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
  3. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałóż farsz, zawinąć w rulon i odcień resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokrój na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałóż farsz na brzeg ciasta i zwiń, odetnij resztę ciasta. Kapuśniaczki ułóż na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Pozostaw na ok. 10 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawaj z domowym barszczem na zakwasie.

Dodatkowe informacje – Porady

Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe faworki z serem
Następny przepis: Drożdżowe-jogurtowe

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode