Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami
Przepis na drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami to idealna propozycja dla miłośników tradycyjnej kuchni polskiej. Są one wyjątkowym połączeniem aksamitnego ciasta drożdżowego i klasycznego farszu z kiszonej kapusty z dodatkiem aromatycznych pieczarek. To smaczne i sycące drożdżowe bułeczki, które są doskonałe na różnego rodzaju imprezy czy spotkania rodzinne. Jeśli szukasz przepisów na kapuśniaczki, ten sprawdzi się idealnie. Zaskocz swoich bliskich i przygotuj dla nich te wyjątkowe kapuśniaczki drożdżowe!
Piotr Zieliński
Składniki:
- Ciasto:
- 500 g mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 15 g świeżych drożdży
- 2 małe jajka
- 1 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki cukru
- 50 g stopionego masła
- Farsz:
- 500 g kapusty kiszonej
- 300 g pieczarek
- 2 średnie cebule
- 2 łyżki oleju
- szczypta cukru
- 4 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki tymianku
- sól (do smaku)
- świeżo mielony czarny pieprz (do smaku)
- Dodatkowo:
- 1 małe jajko (do posmarowania)
- czarnuszka, kminek, mak lub sezam (do posypania)
Przepis na drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami
- Ciasto: W ciepłym mleku rozpuść drożdże. Dodaj cukier i łyżkę mąki. Odstaw do podrośnięcia. Do mąki dodaj sól, podrośnięte drożdże, rozkłócone jajka i wyrob elastyczne ciasto stopniowo dolewając rozpuszczone masło. Miskę z wyrobionym ciastem przykryj ściereczką i odstaw do podrośnięcia na ok. 1 godzinę.
- Farsz: Kapustę przepłucz. Poszatkuj drobno, zalej wodą i ugotuj do miękkości z liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Usuń ziele i liście. Odcedź i przestudź. Cebule pokrój w drobną kostkę. Zarumień na oleju. Dopraw solą i cukrem. Razem z cebulą podsmaż starte na dużych oczkach pieczarki. Do cebuli z pieczarkami dodaj dobrze odciśniętą, ugotowaną kapustę. Dodaj łyżkę oleju i podsmaż na patelni. Dopraw solą, pieprzem i ziołami.
- Ciasto rozwałkuj na prostokąt o grubości ok. 1 cm. Na brzeg nałóż farsz, zawinąć w rulon i odcień resztę rozwałkowanego ciasta. Powstały wałek ciasta z nadzieniem pokrój na ok. 4 cm kawałki pod skosem. Ponownie nałóż farsz na brzeg ciasta i zwiń, odetnij resztę ciasta. Kapuśniaczki ułóż na blaszce (łączeniem do dołu) wyłożonej papierem do pieczenia, posmaruj jajkiem i posyp czarnuszką. Pozostaw na ok. 10 minut. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez ok. 18 minut. Podawaj z domowym barszczem na zakwasie.
Dodatkowe informacje – Porady
Ciasto można również wyrobić w robocie lub automacie do wypieku chleba. Pieczarki można zastąpić suszonymi grzybami, które należy wcześniej namoczyć (najlepiej na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Do farszu można dodać ulubione suszone zioła.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe faworki z serem
Następny przepis: Drożdżowe-jogurtowe