Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Od wielu lat rozkoszujemy się pysznymi jagodziankami z drożdży. Tym razem, chcemy przedstawić Ci nasz przepis na bułeczki drożdżowe jagodzianki, ale z intrygującym dodatkiem – chrupiącą kruszonką. To właśnie ta krucha warstwa cukierków dodaje naszej potrawie charakterystycznego pikanterii, jednocześnie wzbogacając jej smak. Dzięki naszemu przepisowi na bułki z jagodami i kruszonką możesz oczekiwać czegoś więcej niż tradycyjne domowe wypieki. To prawdziwa symfonia smaków, perfect dla tych, którzy cenią nie tylko wyjątkowe smaki, ale także kreatywne podejście do kuchni. Zapraszamy do wypróbowania przepisu i cieszenia się pysznymi jagodziankami z kruszonką!

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe
  • 500 g mąki pszennej
  • 300 ml mleka – 1 i 1/4 szklanki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 50 g drożdży
  • szczypta soli
  • Jagody
  • 2 szklanki jagód
  • 5 łyżek cukru lub więcej, jeśli wolicie słodsze
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Kruszonka
  • 100 g mąki
  • 60 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • Glazura
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mleka

Drożdżowe jagodzianki z kruszonką – jak zrobić?

  1. Drożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukru i rozprowadzić ciepłym mlekiem, dodać kilka łyżek mąki i pozostawić do wyrośnięcia.
  2. Kiedy rozczyn wyrośnie dodać jajka roztrzepane z solą i cukrem, dodać pozostałą mąkę i wyrobić ręcznie lub maszynowo ciasto.
  3. Pod koniec wyrabiania dodać rozpuszczone masło.
  4. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia.
  5. Połowę wyjąć na stolnicę, podsypać mąką, rozwałkować na ok. 1,5 cm grubość i wykrawać szklanką ciasto.
  6. Kłaść po łyżce jagód wymieszanych z cukrem i bułką tartą i zlepiać bułeczki.
  7. Odłożyć na chwilę do wyrośnięcia.
  8. Posmarować jagodzianki jajkiem roztrzepanym z mlekiem.
  9. Posypać kruszonką uprzednio zagniecioną z podanych składników i wstawioną do lodówki.
  10. Piec jagodzianki w 200 st. C przez 15-20 minut.

Dodatkowe informacje – Drożdżowe jagodzianki z kruszonką

Najlepiej smakują świeże. Można zamrażać i wyjąć na 15 minut przed podaniem i wstawić do mikrofali na 30 sekund. Będą wtedy jak świeżo upieczone.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe ciasto warstwowe
Następny przepis: DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode