Drożdżowe faworki z serem

Drożdżowe faworki z serem

Drożdżowe faworki z serem to idealna propozycja dla miłośników słodko-słonych przysmaków. Co więcej, to przepis, który łączy klasykę polskiego smaku faworków z nutą nowoczesności dzięki dodatku twarogu. Wszystkim, którzy uwielbiają drożdżowe wypieki, a jednocześnie poszukują nowych smaków, ten przepis powinien przypaść do gustu. Zawartość twarogu sprawia, że faworki są nie tylko smaczne, ale również bardziej sycące. Przepis na faworki z twarogiem jest prosty i nie wymaga specjalistycznej wiedzy, a rezultat z pewnością zachwyci wszystkich fanów ciastek i ciężko będzie im się oprzeć!

Składniki:

  • 1/2 kg mąki
  • 5 dag drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 kostka białego sera
  • 1 łyżka gęstej śmietany
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Drożdżowe faworki z serem – jak zrobić?

  1. Mleko zagotować, przestudzić, dodać cukry, szczyptę soli i rozkruszone drożdże, wymieszać i przykryć 3-4 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około 5 minut aż drożdże zaczną rosnąć.
  2. Dodać pozostałe składniki i wyrobić ręką ciasto aż będzie odchodziło od ręki. Gdyby ciasto było za luźne dodać mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Gdy podwoi objętość, przełożyć na stolnicę, podsypać mąką wcześniej. Rozwałkować ciasto na grubość około 5 mm, pokroić (najlepiej radełkiem) na pasy 5 cm, a następnie na kawałki o długości około 6-7 cm, naciąć na środku i przeciągnąć jeden koniec.
  4. Ułożyć faworki na lnianej ściereczce. Tłuszcz rozgrzać i smażyć faworki z dwóch stron na złoty kolor. Odsączyć na papierowym ręczniku, po przestudzeniu posypać cukrem pudrem.

Słowa kluczowe: przepis na faworki z twarogiem, faworki z twarogiem, faworki z serem

Dodatkowe informacje – Porady

Do posypania faworków z serem można użyć cynamonu, należy go wymieszać z cukrem pudrem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ
Następny przepis: Drożdżowe kapuśniaczki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode