Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką

Nie ma nic lepszego niż świeże, ciepłe bułeczki drożdżowe z truskawkami i chrupiącą kruszonką na deser lub kolację. Właśnie takie bułeczki – aromatyczne, słodkie, z delikatnym posmakiem truskawek, otulone chrupiącym kruszeniem – można przygotować z naszego przepisu. Są idealne na chłodniejsze wieczory i mogą stanowić doskonałe dopełnienie rodzinnego spotkania. Dzięki temu przepisowi z łatwością odtworzysz smak dzieciństwa, a proces pieczenia nauczy ciebie i twoją rodzinę cierpliwości – co jest nie mniej istotne w kuchni niż dobrze dobrany zestaw składników. To owocowy raj dla miłośników drożdżówek, który sprawdzi się w każdej sytuacji.

Składniki:

  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 20 g drożdży
  • 2 jajka
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 100 g rozpuszczonego masła
  • Około 300 g truskawek
  • Kruszonka
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką – jak zrobić?

  1. 1.
    Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
    Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
    Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.
    Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.
    Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto.
    Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach.
    Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
    Smacznego 😉

Słowa kluczowe: bulki z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami przepis, przepis na bułki drożdżowe z truskawkami, przepis na bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką, przepis na bułki z truskawkami, bułeczki z truskawkami przepis, bulki drozdzowe z truskawkami, buleczki drozdzowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki z truskawkami

Porady – Dodatkowe informacje

Znikają jeszcze ciepłe.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowe ciasto warstwowe
Następny przepis: DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode