Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką
Nie ma nic lepszego niż świeże, ciepłe bułeczki drożdżowe z truskawkami i chrupiącą kruszonką na deser lub kolację. Właśnie takie bułeczki – aromatyczne, słodkie, z delikatnym posmakiem truskawek, otulone chrupiącym kruszeniem – można przygotować z naszego przepisu. Są idealne na chłodniejsze wieczory i mogą stanowić doskonałe dopełnienie rodzinnego spotkania. Dzięki temu przepisowi z łatwością odtworzysz smak dzieciństwa, a proces pieczenia nauczy ciebie i twoją rodzinę cierpliwości – co jest nie mniej istotne w kuchni niż dobrze dobrany zestaw składników. To owocowy raj dla miłośników drożdżówek, który sprawdzi się w każdej sytuacji.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 szklanki mąki pszennej
- 100 g cukru
- 20 g drożdży
- 2 jajka
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 100 g rozpuszczonego masła
- Około 300 g truskawek
- Kruszonka
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Drożdżowe bułeczki z truskawkami i kruszonką – jak zrobić?
-
1.
Drożdże kruszymy do miski. Wsypujemy cukier i wlewamy ciepłe mleko. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut.
Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Z ciasta rwiemy kawałki wielkości większej mandarynki i robimy kuleczkę.
Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia i spłaszczamy.
Truskawki kroimy na pół i układamy na ciasto.
Składniki kruszonki mieszamy ze sobą. Posypujemy po truskawkach.
Pieczemy 35-40 minut w 180 stopniach.
Smacznego 😉
Słowa kluczowe: bulki z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami przepis, przepis na bułki drożdżowe z truskawkami, przepis na bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami i kruszonką, przepis na bułki z truskawkami, bułeczki z truskawkami przepis, bulki drozdzowe z truskawkami, buleczki drozdzowe z truskawkami, bułeczki drożdżowe z truskawkami, bułeczki z truskawkami
Porady – Dodatkowe informacje
Znikają jeszcze ciepłe.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowe ciasto warstwowe
Następny przepis: DROŻDŻOWE CIASTO Z JABŁKAMI, CYNAMONEM i WANILIOWĄ KRUSZONKĄ