Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
Słodko-pikantne, miękki jak chmurka drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym to nieodparty przysmak idealny na każdą porę dnia. Domowy smak bułek drożdżowych połączony z wyrazistym aromatem mięsnego nadzienia zmieni zwykłe śniadanie czy kolację w festiwal kulinarnych doznań. Własnoręcznie przygotowane, te bułeczki z nadzieniem mięsnym są niczym małe, pieczone kule doskonałości. Pasują zarówno na szybki posiłek w pracy, jak i na rodzinny obiad. Inspirując się tradycyjnymi recepturami, ten przepis dodaje nowoczesnego twistu, czyniąc z tych bułeczek coś więcej niż tylko przekąskę. Wypróbuj tę wersję bułek drożdżowych z farszem – smaczne i satysfakcjonujące danie idealne na każdą okazję.
admin
Składniki:
- 200 g pszennej mąki
- 400 g mąki do pizzy (00)
- 1 jajko
- 2 żółtka
- 200 ml letniego mleka
- 60 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- ¾ łyżeczki soli
- 150 g roztopionego letniego masła
- 2 łyżki oleju
- Nadzienie:
- mięso z małego kurczaka, na którym ugotowaliśmy rosół
- ugotowane warzywa z rosołu np. 2 marchewki, pietruszka i część selera
- sól
- pieprz
- papryka ostra
- papryka słodka
- 2-3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup (wg uznania)
- 1 łyżeczka vegety
- Na wierzch:
- 1 małe roztrzepane jajo
- 2 łyżki mleka
- tabasco lub inna ostra pasta
- siemię lniane do posypania (możemy zastąpić np. sezamem itp.)
Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym – jak zrobić?
-
Nadzienie:
Ugotowane mięso z kurczaka i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy. Wyrabiam ręką do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy wg smaku. Warto nadać wyrazisty smak. - Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, dodajemy mleko i dosypujemy tyle przesianej mąki, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Po tym, jak rozczyn podwoi swoją objętość, przelewamy go miski z przesianą pozostałą mąką. Dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Zagniatamy, starając się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Po ok. 2-3 minutach dodajemy roztopione letnie masło. Ponownie wyrabiamy do momentu, aż będzie odstawać od miski i ręki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
-
Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na stolnicę lub na matę, uprzednio uderzając ręką w ciasto, aby je odpowietrzyć. Ciasto dzielimy na równe części, na tyle ile wielkości chcemy mieć bułeczek i w zależności jakiej. Proponuję 12-16 sztuk. -
Porcję ciasta lekko rozciągamy na dłoni, nakładamy po łyżce nadzienia, a następnie zlepiamy formując kulkę lub podłużną bułeczkę. -
Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonego mąką. -
Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy do jajka dodać kilka kropelek tabasco lub zrobić kropkę na każdej bułeczce. Posypujemy siemieniem ziarnami. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie góra-dół na 160 stopni C. -
Pieczemy ok. 30 min. do czasu aż bułeczki będą lekko złote. Gotowe!
Porady – Dodatkowe informacje
Masło i mleko nie mogą być gorące, bo nie wyrosną drożdże. Proponuję piec bułeczki w niedużej formie, wówczas będą chrupkie na wierzchu i delikatne po bokach.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI
Następny przepis: Drożdżowe bułeczki z pieczarkami