Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym

Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym

Słodko-pikantne, miękki jak chmurka drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym to nieodparty przysmak idealny na każdą porę dnia. Domowy smak bułek drożdżowych połączony z wyrazistym aromatem mięsnego nadzienia zmieni zwykłe śniadanie czy kolację w festiwal kulinarnych doznań. Własnoręcznie przygotowane, te bułeczki z nadzieniem mięsnym są niczym małe, pieczone kule doskonałości. Pasują zarówno na szybki posiłek w pracy, jak i na rodzinny obiad. Inspirując się tradycyjnymi recepturami, ten przepis dodaje nowoczesnego twistu, czyniąc z tych bułeczek coś więcej niż tylko przekąskę. Wypróbuj tę wersję bułek drożdżowych z farszem – smaczne i satysfakcjonujące danie idealne na każdą okazję.

Składniki:

  • 200 g pszennej mąki
  • 400 g mąki do pizzy (00)
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • 200 ml letniego mleka
  • 60 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • ¾ łyżeczki soli
  • 150 g roztopionego letniego masła
  • 2 łyżki oleju
  • Nadzienie:
  • mięso z małego kurczaka, na którym ugotowaliśmy rosół
  • ugotowane warzywa z rosołu np. 2 marchewki, pietruszka i część selera
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • 2-3 łyżki sosu sojowego lub przyprawy do zup (wg uznania)
  • 1 łyżeczka vegety
  • Na wierzch:
  • 1 małe roztrzepane jajo
  • 2 łyżki mleka
  • tabasco lub inna ostra pasta
  • siemię lniane do posypania (możemy zastąpić np. sezamem itp.)

Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym – jak zrobić?

  1. Nadzienie:

    Ugotowane mięso z kurczaka i warzywa mielimy w maszynce do mięsa. Dodajemy przyprawy. Wyrabiam ręką do uzyskania jednolitej masy. Doprawiamy wg smaku. Warto nadać wyrazisty smak.
  2. Do miski rozkruszamy drożdże, wsypujemy cukier, dodajemy mleko i dosypujemy tyle przesianej mąki, aby papka miała konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. Po tym, jak rozczyn podwoi swoją objętość, przelewamy go miski z przesianą pozostałą mąką. Dodajemy pozostałe składniki za wyjątkiem masła. Zagniatamy, starając się jak najbardziej napowietrzyć ciasto. Po ok. 2-3 minutach dodajemy roztopione letnie masło. Ponownie wyrabiamy do momentu, aż będzie odstawać od miski i ręki. Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce.
  4. Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
    Po podwojeniu objętości ciasto przekładamy na stolnicę lub na matę, uprzednio uderzając ręką w ciasto, aby je odpowietrzyć. Ciasto dzielimy na równe części, na tyle ile wielkości chcemy mieć bułeczek i w zależności jakiej. Proponuję 12-16 sztuk.
  5. Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
    Porcję ciasta lekko rozciągamy na dłoni, nakładamy po łyżce nadzienia, a następnie zlepiamy formując kulkę lub podłużną bułeczkę.
  6. Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
    Przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, oprószonego mąką.
  7. Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
    Bułeczki smarujemy za pomocą pędzelka jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Możemy do jajka dodać kilka kropelek tabasco lub zrobić kropkę na każdej bułeczce. Posypujemy siemieniem ziarnami. Formę wstawiamy do zimnego piekarnika. Nastawiamy grzanie góra-dół na 160 stopni C.
  8. Drożdżowe bułeczki z farszem mięsnym
    Pieczemy ok. 30 min. do czasu aż bułeczki będą lekko złote. Gotowe!

Porady – Dodatkowe informacje

Masło i mleko nie mogą być gorące, bo nie wyrosną drożdże. Proponuję piec bułeczki w niedużej formie, wówczas będą chrupkie na wierzchu i delikatne po bokach.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI
Następny przepis: Drożdżowe bułeczki z pieczarkami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode