DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI
Wita Was przepis na drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem i jabłkami. To idealne połączenie kremowego, dojrzałego sera i soczystych jabłek zamknięte w miękkim, drożdżowym cieście. Pachnące cynamonem, doskonałe na weekendowy śniadanie czy podwieczorek. Te bułeczki są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na stole. To propozycja dla miłośników domowego pieczywa i cukierniczych wyrobów. Cudownie miękkie, pachnące, kołaczyki drożdżowe z serem sprawią, że Twój dom zapełni się aromatem prawdziwej domowej piekarni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 100 g masła (roztopionego)
- Masa serowa:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo:
- 3-4 jabłka
- Kruszonka:
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 100 g masła
Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z serem i jabłkami – jak zrobić?
- Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.
Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajka, pozostały cukier i zagniatamy ciasto. Możemy zrobić to miksrem z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. U mnie wyszło 12 sztuk. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy lekki dołeczek. - Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Cukier pudrem wsypujemy po troszku i próbujemy między czasie. Każdy twaróg ma inną kwaśność i możemy nie potrzebować tyle cukru lub będzie trzeba wsypać więcej. Wsypujemy tyle aby tam pasowało smakiem.
Twaróg wykładamy w dołeczki przygotowanych bułeczek. - Jabłka obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grubsze piórka.
Masło, mąkę i cukier mieszamy z sobą palcami tworząc sypką kruszonkę.
Na ser układamy 3-4 kawałki jabłkek i posypujemy kruszonką. - Tak przygotowane bułeczki drożdżowe pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone bułeczki drożdżowe z serem i jabłkami studzimy na kratce. Ustudzone bułeczki posypujemyy cukrem pudrem.
Polecam przygotowanie drożdżowych bułeczek z serem i jabłkami oraz słodką kruszonką. Smacznego 😉
DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI – dodatkowe informacje
Bułeczki zachowują również świeżość na drugi dzień. Będą idealne na śniadanie lub kolację do szklanki mleka.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowa strucla z makiem
Następny przepis: Drożdżowe bułeczki świnki