DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI

DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI

Wita Was przepis na drożdżowe bułeczki (drożdżówki) z serem i jabłkami. To idealne połączenie kremowego, dojrzałego sera i soczystych jabłek zamknięte w miękkim, drożdżowym cieście. Pachnące cynamonem, doskonałe na weekendowy śniadanie czy podwieczorek. Te bułeczki są nie tylko smaczne, ale i pięknie prezentują się na stole. To propozycja dla miłośników domowego pieczywa i cukierniczych wyrobów. Cudownie miękkie, pachnące, kołaczyki drożdżowe z serem sprawią, że Twój dom zapełni się aromatem prawdziwej domowej piekarni.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 3 jajka
  • 100 g masła (roztopionego)
  • Masa serowa:
  • 250 g twarogu półtłustego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo:
  • 3-4 jabłka
  • Kruszonka:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 100 g masła

Drożdżowe bułeczki ( drożdżówki ) z serem i jabłkami – jak zrobić?

  1. Drożdże kruszymy do miski, wlewamy ciepłe mleko i wsypujemy łyżkę cukru. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Po tym czasie drożdże powinny zacząć pracować.
    Następnie dodajemy przesianą przez sitko mąkę, jajka, pozostały cukier i zagniatamy ciasto. Możemy zrobić to miksrem z hakiem. Na koniec dodajemy roztopione masło i ponownie zagniatamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne.
    Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto powinno podwoić objętość.
    Z ciasta formujemy okrągłe bułeczki. U mnie wyszło 12 sztuk. Wykładamy na blaszkę piekarnikową wyłożoną papierem do pieczenia. W każdej bułeczce robimy lekki dołeczek.
  2. Twaróg mieszamy z jajkiem i cukrem pudrem. Cukier pudrem wsypujemy po troszku i próbujemy między czasie. Każdy twaróg ma inną kwaśność i możemy nie potrzebować tyle cukru lub będzie trzeba wsypać więcej. Wsypujemy tyle aby tam pasowało smakiem.
    Twaróg wykładamy w dołeczki przygotowanych bułeczek.
  3. Jabłka obieramy pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy w grubsze piórka.
    Masło, mąkę i cukier mieszamy z sobą palcami tworząc sypką kruszonkę.
    Na ser układamy 3-4 kawałki jabłkek i posypujemy kruszonką.
  4. Tak przygotowane bułeczki drożdżowe pieczemy 40-45 minut w 180 stopniach góra dół. Upieczone bułeczki drożdżowe z serem i jabłkami studzimy na kratce. Ustudzone bułeczki posypujemyy cukrem pudrem.

Polecam przygotowanie drożdżowych bułeczek z serem i jabłkami oraz słodką kruszonką. Smacznego 😉

DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI – dodatkowe informacje

Bułeczki zachowują również świeżość na drugi dzień. Będą idealne na śniadanie lub kolację do szklanki mleka.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Drożdżowa strucla z makiem
Następny przepis: Drożdżowe bułeczki świnki

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode