Drożdżowa strucla z makiem
Często jest tak, że najprostsze smaki są najbardziej pamiętne. Przepis na drożdżową struclę z makiem przypomina obojętne, ciężkie desery z dzieciństwa, które mogły by zostać przygotowane tylko przez najbardziej doświadczone babcie. Słodkość maku idealnie komponuje się z lekkością ciasta drożdżowego, tworząc harmonię na podniebieniu. Strucla makowa, to prawdziwa uczta dla miłośników tradycyjnych wypieków. Delikatne, pachnące ciasto, przeplata się z intensywnym, słodkim nadzieniem. Bez wątpienia jest to przepis idealny na udany obiad w gronie rodziny. Ten prosty przepis na struclę z makiem z pewnością wywoła uśmiech na twarzy każdego smakosza.
Piotr Zieliński
Składniki:
- (proporcja na 2 strucle) wymiary formy 30×10
- ciasto
- 500 g mąki
- 40 g świeżych drożdży
- 250 ml mleka
- 3 żółtka (białka zostawiamy – przydadzą się do masy makowej)
- 120 g cukru
- 60 g masła
- 1/2 łyżeczki soli
- kilka kropel esencji waniliowej lub 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 jajko do smarowania
- Masa makowa:
- (proporcja na 2 strucle)
- 500 g maku
- ok. 1/2 litra mleka
- 200 g cukru
- 3 łyżki miodu
- 60 g masła
- 2 białka
- 30 g blanszowanych, posiekanych migdałów
- 30 g rodzynków
- 30 g skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka rumu (opcjonalnie)
- Dodatkowo
- cukier puder
Drożdżowa strucla z makiem – jak zrobić?
-
1.
Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, 2 łyżkami mąki i 3 łyżkami ciepłego mleka. Rozczyn zostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać do głębokiej miski, wymieszać z solą. Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Masło stopić, podgrzewając razem z pozostałym mlekiem. Wyrośnięty rozczyn przełożyć do miski z mąką. Dodać utarte żółtka, wanilię i wszystko wymieszać. Wyrabiając powoli ciasto stopniowo dodawać ciepłe mleko ze stopionym masłem. Wyrabiać, aż ciasto zrobi się gładkie, pulchne i lśniące. Uformować kulę i zostawić w misce, oprószonej mąką do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować cienko na kształt prostokąta. -
2.
Mak opłukać i sparzyć wrzącą wodą (najlepiej zrobić to wieczorem, dzień przed planowanym przygotowywaniem makowców). Odcedzić wodę, po czym mak zalać mlekiem w garnku i gotować na wolnym ogniu około 15 minut. Odcedzić i dobrze odcisnąć mak (najlepiej przez tetrową lub bawełnianą ściereczkę), po czym zmielić dwu lub trzykrotnie. Masło stopić. Zmielony mak przełożyć do garnka lub głębokiej patelni. Dodać stopione masło, miód, cukier oraz bakalie i smażyć na wolnym ogniu około 10 minut, ciągle mieszając. Masę ostudzić i wymieszać z rumem. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie wymieszać z zimną masą makową. -
3.
Ciasto posmarować roztrzepanym białkiem i nałożyć masę makową, zostawiając ok. 2 cm wolnej przestrzeni na brzegach i zwinąć ciasno w rulon, podwijając brzegi do środka, aby zamknąć struclę. Uformowane makowce przełożyć do form keksowych, wyłożonych papierem do pieczenia i zostawić do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podchodzi do brzegów formy, posmarować wierzch strucli roztrzepanym jajkiem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec 40-50 minut (do suchego patyczka). -
4.
Po wystudzeniu obficie posypać cukrem pudrem.
Słowa kluczowe: strucle makowe drożdżowe, strucla makowa drożdżowa przepis, najlepsza strucla makowa, ciasto na strucle, masa makowa do strucli, makowiec strucla, strucla z makiem przepis, strucle przepis, przepis na strucle, przepis na struclę makową, strudel z makiem, strucle drozdzowe z makiem, strucla drożdżowa z makiem, strucla makowa drożdżowa, strucel makowy, strucla makowa przepis, strucel makowy przepis, strucle drożdżowe, strucla z makiem, strucla makowa
Porady – Dodatkowe informacje
Wszystkie składniki na ciasto drożdżowe powinny być wcześniej wyjęte z lodówki, aby osiągnęły temperaturę pokojową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drożdżowa rolada
Następny przepis: DROŻDŻOWE BUŁECZKI ( DROŻDŻÓWKI ) Z SEREM I JABŁKAMI