Drobiowe pierożki w rosole
Przygotowanie smakowitego, domowego rosołu bywa czasem sporym wyzwaniem, ale warto podjąć to staranie. Ten przepis na drobiowe pierożki w rosole jest doskonałym sposobem na stworzenie aromatycznego, rozgrzewającego dania, które zadowoli zarówno członków rodziny, jak i gości. Składniki są proste i łatwo dostępne, a starannie dobrana mieszanka ziół i przypraw wprowadzi do potrawy wyjątkowy, głęboki smak. Ta wersja rosołu z pierożkami, w których kryje się drobiowe mięso, to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu. Jest to danie, które zdobędzie serca miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- Rosół:
- 2 ćwiartki z kurczaka
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 1/2 cebuli przyrumienionej nad ogniem
- 2 listki laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- 5 ziaren pieprzu czarnego
- 2 litry wody
- Dodatkowo:
- sól i pieprz do smaku
- gałązka lubczyku
- Farsz:
- mięso z rosołu
- marchewka z rosołu
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka
- 1 łyżka posiekanego lubczyku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- Ciasto:
- 1 szklanka mąki
- 1/3 szklanki gorącego mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
- Dodatkowo:
- wrzątek osolony, z dodatkiem oleju
Drobiowe pierożki w rosole – jak zrobić?
-
1.
Wodą zalewam pozostałe składniki rosołu, doprowadzam do zagotowania i na małym płomieniu gotuję rosół, ok. godziny. Rosół cedzę, mięso obieram z kości i z marchewką mielę w maszynce. Do mięsa dodaje podsmażoną na maśle , pokrojoną w kostkę cebulę, lubczyk, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam. -
2.
Z mąki, mleka, masła i szczypty soli zagniatam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagniatam ciasto, wałkuję cienko, wykrawam koła, nakładam farsz i lepię pierogi. -
3.
Pierogi wrzucam na wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką z dziurkami. Podaję z doprawionym solą i pieprzem rosołem. Całość posypuję posiekanym lubczykiem.
Dodatkowe informacje – Drobiowe pierożki w rosole
Z tej porcji robię ok. 25 pierożków, koła takie jak wielkość szklanki.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DROBIOWE na parze z warzywami
Następny przepis: Drobny makaron z patisonem i koperkiem