Drobiowe pierożki w rosole

Drobiowe pierożki w rosole

Przygotowanie smakowitego, domowego rosołu bywa czasem sporym wyzwaniem, ale warto podjąć to staranie. Ten przepis na drobiowe pierożki w rosole jest doskonałym sposobem na stworzenie aromatycznego, rozgrzewającego dania, które zadowoli zarówno członków rodziny, jak i gości. Składniki są proste i łatwo dostępne, a starannie dobrana mieszanka ziół i przypraw wprowadzi do potrawy wyjątkowy, głęboki smak. Ta wersja rosołu z pierożkami, w których kryje się drobiowe mięso, to doskonały sposób na wykorzystanie resztek z niedzielnego obiadu. Jest to danie, które zdobędzie serca miłośników tradycyjnej, polskiej kuchni.

Składniki:

  • Rosół:
  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 1/2 cebuli przyrumienionej nad ogniem
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 5 ziaren pieprzu czarnego
  • 2 litry wody
  • Dodatkowo:
  • sól i pieprz do smaku
  • gałązka lubczyku
  • Farsz:
  • mięso z rosołu
  • marchewka z rosołu
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka
  • 1 łyżka posiekanego lubczyku
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku
  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki gorącego mleka
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli
  • Dodatkowo:
  • wrzątek osolony, z dodatkiem oleju

Drobiowe pierożki w rosole – jak zrobić?


  1. jk
    1.
    Wodą zalewam pozostałe składniki rosołu, doprowadzam do zagotowania i na małym płomieniu gotuję rosół, ok. godziny. Rosół cedzę, mięso obieram z kości i z marchewką mielę w maszynce. Do mięsa dodaje podsmażoną na maśle , pokrojoną w kostkę cebulę, lubczyk, natkę pietruszki, sól i pieprz. Mieszam.

  2. jk
    2.
    Z mąki, mleka, masła i szczypty soli zagniatam ciasto, nakrywam ściereczką i pozostawiam na 20 minut. Po tym czasie jeszcze raz zagniatam ciasto, wałkuję cienko, wykrawam koła, nakładam farsz i lepię pierogi.

  3. jk
    3.
    Pierogi wrzucam na wrzątek i gotuję 2 minuty od wypłynięcia. Wyjmuję łyżką z dziurkami. Podaję z doprawionym solą i pieprzem rosołem. Całość posypuję posiekanym lubczykiem.

Dodatkowe informacje – Drobiowe pierożki w rosole

Z tej porcji robię ok. 25 pierożków, koła takie jak wielkość szklanki.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: DROBIOWE na parze z warzywami
Następny przepis: Drobny makaron z patisonem i koperkiem

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode