Drobiowa wędlina ze słoika
Przepis na drobiową wędelinę ze słoika to idealny sposób na konserwowanie mięsa, które można później wykorzystać w różny sposób. Kiełbasa drobiowa albo mielonka w słoiku to domowa wersja popularnych produktów sklepowych, które zdobywają swoją wyjątkową jakość dzięki namastnym składnikom i domowej atmosferze wekowania. Skoncentrowanie się na jakości mięsa drobiowego i procesie wekowania może się przełożyć na niesamowity smak i długotrwałą świeżość. Mięso drobiowe w słoikach to prawdziwy hit dla miłośników tradycyjnej kuchni i osób ceniących sobie wygodę przyrządzania potraw.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 2 kilogramy mięsa z udek kurczaka
- 2 łyżki majeranku
- 1,5 łyżeczki soli peklowej
- 1,5 łyżeczki soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
- 2 łyżeczki żelatyny
- 3/4 łyżeczki suszonego czosnku
- Do każdego słoika: 1 liść laurowy, 1 ziele angielskie
Drobiowa wędlina ze słoika – jak zrobić?
-
Mięso z udek płuczemy i osuszamy. Usuwamy błonki i kroimy w mniejszą kostkę. -
Do mięsa dodajemy wszystkie przyprawy i żelatynę, dokładnie mieszamy. Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym i zielu angielskim. -
Następnie układamy mięso, lekko dogniatamy. Mięso wkładamy do ¾ wysokości słoika.
Życzę smacznego 🙂 - Słoiki mocno zakręcamy i ustawiamy w dużym garnku. Wlewamy wodę do ¾ wysokości słoików i gotujemy na wolnym ogniu 1 godzinę. Zostawiamy słoiki w wodzie aż wystygną. Na drugi dzień ponownie słoiki gotujemy 1 godzinę i studzimy w wodzie. Wędlina jest już gotowa. Przechowujemy ją w chłodnym miejscu.
Porady – Dodatkowe informacje
1) Z podanych proporcji wyjdzie 5-6 słoików takich jak na zdjęciu.
2) Przyprawy możemy dobrać wedle gustu.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Drink Zielona Żabka
Następny przepis: Drób i schab w sosie imbirowym