Domowy syrop z cebuli

Domowy syrop z cebuli

Domowy syrop z cebuli to nieoceniona domowa metoda na przeziębienie, której wartości lecznicze znane są od setek lat. Składniki, które potrzebujesz to łatwo dostępne w każdym domu produkty: cebula, czosnek, cytryna i miód. Ta doskonała mieszanka łączy w sobie potężne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne czosnku i cebuli, witaminę C dostarczaną przez cytrynę oraz cudowne właściwości miodu. Dzięki temu może to być skuteczne wsparcie dla organizmu w walce z infekcją. Niezależnie od pory roku, ten syrop to idealny sposób na poprawę samopoczucia. Jest to przepis, który warto mieć zawsze pod ręką.

Składniki:

  • 1 duża cebula lub 2 małe
  • 2 ząbki polskiego czosnku
  • 1 cytryna
  • ok 8-10 goździków
  • opcjonalnie gałązka rozmarynu
  • opcjonalnie kawałek imbiru ok 1 cm
  • kilka łyżek miodu lub cukru

Domowy syrop z cebuli – jak zrobić?

  1. 1.
    Cebulę, czosnek, cytrynę, imbir należy obrać i pokroić w plasterki. Przygotować wyparzony i wytarty do sucha słoiczek. W słoiku układamy warstwami cebulę, czosnek, cytrynę, kilka goździków , imbir i zalewamy kilkoma łyżkami miodu. I tak aż do skończenia składników. Na wierzch dajemy rozmaryn, mocno ugnieść wsad w słoiku – i zasypać cukrem/miodem. Przechowywać w temp. pokojowej aż puści sok.
  2. 2.
    Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2h – ale mocy nabiera po 24-48h. Po tym czasie można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn, przechowywać w lodówce. Pić 3-6 łyżeczek dziennie. Najlepiej do posiłków. Przez 7 do 14 dni.

Domowy syrop z cebuli – dodatkowe informacje

Przeciwwskazaniem do spożywania syropu z cebuli, czosnku, cytryny i miodu jest cukrzyca oraz uczulenie na któryś ze składników.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy Sos Tzatziki
Następny przepis: Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode