Domowy syrop z cebuli
Domowy syrop z cebuli to nieoceniona domowa metoda na przeziębienie, której wartości lecznicze znane są od setek lat. Składniki, które potrzebujesz to łatwo dostępne w każdym domu produkty: cebula, czosnek, cytryna i miód. Ta doskonała mieszanka łączy w sobie potężne właściwości antybakteryjne i przeciwzapalne czosnku i cebuli, witaminę C dostarczaną przez cytrynę oraz cudowne właściwości miodu. Dzięki temu może to być skuteczne wsparcie dla organizmu w walce z infekcją. Niezależnie od pory roku, ten syrop to idealny sposób na poprawę samopoczucia. Jest to przepis, który warto mieć zawsze pod ręką.
admin
Składniki:
- 1 duża cebula lub 2 małe
- 2 ząbki polskiego czosnku
- 1 cytryna
- ok 8-10 goździków
- opcjonalnie gałązka rozmarynu
- opcjonalnie kawałek imbiru ok 1 cm
- kilka łyżek miodu lub cukru
Domowy syrop z cebuli – jak zrobić?
-
1.
Cebulę, czosnek, cytrynę, imbir należy obrać i pokroić w plasterki. Przygotować wyparzony i wytarty do sucha słoiczek. W słoiku układamy warstwami cebulę, czosnek, cytrynę, kilka goździków , imbir i zalewamy kilkoma łyżkami miodu. I tak aż do skończenia składników. Na wierzch dajemy rozmaryn, mocno ugnieść wsad w słoiku – i zasypać cukrem/miodem. Przechowywać w temp. pokojowej aż puści sok. -
2.
Tak przygotowany syrop – jest gotowy do picia już po jakichś 2h – ale mocy nabiera po 24-48h. Po tym czasie można syrop odsączyć przez gazę i zostawić sobie tylko klarowny płyn, przechowywać w lodówce. Pić 3-6 łyżeczek dziennie. Najlepiej do posiłków. Przez 7 do 14 dni.
Domowy syrop z cebuli – dodatkowe informacje
Przeciwwskazaniem do spożywania syropu z cebuli, czosnku, cytryny i miodu jest cukrzyca oraz uczulenie na któryś ze składników.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy Sos Tzatziki
Następny przepis: Domowy zakwas na żurek na mące żytniej z otrębami