Domowy Sos Tzatziki
Podróżuj z nami na greckie plaże i zasmakuj w tradycyjnej kuchni tego kraju. Jak to zrobić? Nic prostszego! Przygotuj domowy sos Tzatziki, który jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w Grecji. Kreowany jest na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i czosnku, z nutą świeżości daną przez posiekaną miętę lub koperek. Sos Tzatziki jest doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek, a także jako dip do warzyw czy chleba pita. Prosty w przygotowaniu, lekki i pełen różnorodnych smaków. Zachwyci swoich gości i zaskocz ich niezwykle aromatycznym sosem Tzatziki.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 duży ogórek
- 400 ml jogurtu typu greckiego
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 4 ząbki czosnku
- 1 łyżka octu winnego
Domowy sos tzatziki – jak zrobić?
- Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć. Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.
Domowy Sos Tzatziki – dodatkowe informacje
Idealny jako dodatek do kanapek, placków ziemniaczanych, zapiekanek, pizzy oraz jako dip do warzyw
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: domowy sos słodko-kwaśny chili
Następny przepis: Domowy twaróg