Domowy Sos Tzatziki

Domowy Sos Tzatziki

Podróżuj z nami na greckie plaże i zasmakuj w tradycyjnej kuchni tego kraju. Jak to zrobić? Nic prostszego! Przygotuj domowy sos Tzatziki, który jest jednym z najpopularniejszych dodatków do potraw w Grecji. Kreowany jest na bazie jogurtu naturalnego, ogórka i czosnku, z nutą świeżości daną przez posiekaną miętę lub koperek. Sos Tzatziki jest doskonałym dodatkiem do mięs, sałatek, a także jako dip do warzyw czy chleba pita. Prosty w przygotowaniu, lekki i pełen różnorodnych smaków. Zachwyci swoich gości i zaskocz ich niezwykle aromatycznym sosem Tzatziki.

Składniki:

  • 1 duży ogórek
  • 400 ml jogurtu typu greckiego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu winnego

Domowy sos tzatziki – jak zrobić?

  1. Ogórka umyć, ale nie obierać! Zetrzeć na grubej tarce, posolić i zostawić na parę minut. Jak puści sok, dokładnie odcisnąć. Do jogurtu wycisnąć ząbki czosnku, dodać odciśniętego ogórka, ocet winny i doprawić solą oraz pieprzem.

Domowy Sos Tzatziki – dodatkowe informacje

Idealny jako dodatek do kanapek, placków ziemniaczanych, zapiekanek, pizzy oraz jako dip do warzyw


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: domowy sos słodko-kwaśny chili
Następny przepis: Domowy twaróg

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode