domowy sos słodko-kwaśny chili
Zanurz się w aromatycznym świecie azjatyckiego gotowania z naszym przepisem na domowy sos słodko-kwaśny chili. Idealny do wigilijnego stołu pełnego smakołyków w orientalnym stylu, ten sos to eksplozja smaku, której nie zapomnisz. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pikanterię, która nada wyjątkowego charakteru Twoim daniom. Ten kulinarny żywioł jest doskonałym dodatkiem do różnych dań, zarówno mięsnych jak i warzywnych. Jeżeli jesteś fanem kuchni tao tao, ten sos słodko-kwaśny chili będzie dla ciebie strzałem w dziesiątkę. Bez wątpienia jest to jedno z najsmaczniejszych połączeń pikantnej papryczki chili, słodkiego cukru i kwasu winnego.
admin
Składniki:
- 2 ostre papryczki
- pół papryki czerwonej
- 3-4 średnie ząbki czosnku
- 1/2 szklanki cukru
- 300 ml wody
- 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1/2 łyżeczki soli
- 90 ml octu spirytusowego 10%
- 1-2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej
Domowy sos słodko-kwaśny chili – jak zrobić?
- Papryki umyć, posiekać ostrym nożem bardzo drobno razem z pestkami. Czosnek obrać, również posiekać drobno albo przecisnąć przez praskę.
- Do garnuszka wlać wodę, dodać papryczki i czosnek. Wsypać sól, cukier, zagotować, pogotować tak 3 minuty, wlać ocet, wszystko razem wymieszać i gotować jeszcze 4-5 minut.
- Dla uzyskania bardziej czerwonego koloru można dodać 1-2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki.
- Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w niewielkiej ilości wody. Zawiesinę wlewać stopniowo do gotującego się sosu, aż do uzyskania odpowiedniej gęstości.
- Gotowy sos przelać do małych słoiczków, odwrócić do góry dnem, do całkowitego wystudzenia.
Domowy sos słodko-kwaśny chili – dodatkowe informacje
Uwaga: sos po wystygnięciu jest odrobinę gęstszy niż gorący.