Domowy sos do frytek
Dla wielu osób, najważniejszym dodatkiem do chrupiących, złotych frytek jest odpowiedni sos. Dzisiaj przedstawiamy przepis na domowy sos do frytek, który doda wyjątkowego smaku zarówno domowym frytkom, jak i tym kupionym w fast foodzie. Głównym składnikiem naszego sosu jest śmietana, co czyni go niezwykle delikatnym i aksamitnym w smaku. Jeśli kochasz frytki, ale znudziły ci się typowe dodatki, ten przepis jest dla ciebie. Domowy sos śmietanowy do frytek to nie tylko smaczny dodatek, ale również sposób na wprowadzenie odmiany i urozmaicenie ulubionego posiłku.
admin
Składniki:
- 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka majonezu
- 1 mała czerwona cebulka
- 1 łyżka płynnego miodu (można zastąpić cukrem)
- 1 łyżka octu winnego
- po szczypcie soli, pieprzu i czosnku granulowanego
Domowy sos śmietanowy do frytek – jak zrobić?
- Cebulkę kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Przekładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem. Dodajemy ocet i odstawiamy na 10 minut. Cebulkę odcedzamy na sicie.
- Śmietanę mieszamy z majonezem i miodem (lub cukrem). Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem. Dodajemy odsączoną cebulkę, całość mieszamy i wkładamy do lodówki, aby smaki się połączyły. Gotowe.
Domowy sos do frytek – dodatkowe informacje
Śmietanę można zastąpić jogurtem naturalnym, wtedy rezygnujemy z octu aby sos nie był zbyt kwaśny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Sos czosnkowy z pietruszką
Następny przepis: Sos do makaronu do słoików na zimę