Domowy sos czosnkowy
Domowy sos czosnkowy to wyjątkowa propozycja dla tych, którzy pragną odkryć prawdziwy, intensywny smak czosnku, podkreślony dodatkami, które harmonizują cały bukiet. Składniki tego przepisu są proste, łatwo dostępne, a ich proporcje zapewniają idealną równowagę pomiędzy intensywnością, kremowością, a subtelnym pikantnym akcentem. Przygotowanie domowego sosu czosnkowego to świetna okazja do zabawy w kuchni, a jego uniwersalność sprawi, że stanowić będzie idealne uzupełnienie zarówno do mięsnych, jak i wegetariańskich potraw.
admin
Składniki:
- 200 gramów naturalnego jogurtu
- 100 gramów majonezu
- 2 ząbki czosnku
- sól ziołowa do smaku
Domowy sos czosnkowy – jak zrobić?
- Do miski przełożyć jogurt naturalny.
- Dodać majonez i dokładnie wymieszać.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu wymieszanego z majonezem.
- Całość doprawić do smaku solą ziołową.
- Sos stawić do lodówki na minimum 30 minut, aby smaki się przegryzły.
Sos czosnkowy domowy powinien być gotowy do spożycia po schłodzeniu przez 30 minut.
Keywords: sos czosnkowy proporcje, sos czosnkowy domowy
Sos czosnkowy – dodatkowe informacje
Dodatkowo sos czosnkowy można wzbogacić dużą ilością posiekanego koperku. Można dać też takie same proporcje majonezu i jogurtu, ja wolę tą wersję bo jest delikatniejsza. Jogurt dajemy zwykły naturalny lub gęsty, im gęściejszy tym gęściejszy sos uzyskamy.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy sos boloński
Następny przepis: Domowy sok z wiśni na zimę