domowy sos bolognese

domowy sos bolognese

Domowy sos bolognese to klasyczny i niezwykle smakowity dodatek do spaghetti, który powstał w regionie Emilia-Romagna we Włoszech. Ten obfity sos mięsny jest niezwykle sycący i oferuje głębokie, satysfakcjonujące smaki, które sprawią, że poczujesz się jakbyś jadł autentyczne danie włoskiej kuchni w sercu Bolonii. Nasz przepis na sos bolognese przewiduje wykorzystanie zarówno wołowiny, jak i wieprzowiny, co nadaje sosowi wyjątkowo bogaty, ciepły smak. Chociaż sos bolognese wymaga czasu i cierpliwości, aby go przygotować, wszystko to, czego potrzebujesz, to proste składniki i prosta technika gotowania.

Składniki:

  • 4 dojrzałe pomidory lub puszka pomidorów bez skórki
  • mała cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego lub pikantnego ketchupu
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • oliwa
  • zioła: bazylia, zioła prowansalskie
  • papryka ostra w proszku
  • sól, pieprz
  • 0,5 kg mięsa wołowo-wieprzowego (zmielonego)

Domowy sos bolognese – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Czosnek kroimy w drobniutką kostkę. Na patelni rozgrzewamy kilka łyżek oliwy, smażymy na niej czosnek, nie dopuszczając do tego, by się zbytnio zrumienił. Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki, kroimy w mniejsze cząstki i wrzucamy do czosnku. Dusimy na wolnym ogniu, aż pomidory zaczną się rozpadać. Rozdrabniamy pomidorowo – czosnkową masę za pomocą blendera lub tłuczka do ziemniaków. Dodajemy zioła, paprykę, sól, pieprz i startą na tarce o drobnych oczkach cebulę. Dusimy, aż smaki się połączą.
    Mięso przesmażamy na patelni, mieszając co jakiś czas. Jeśli ktoś lubi, można dodać jeszcze więcej czosnku.
    Sos i mięso przelewamy do garnka. Aby zebrać wszystkie smaki, wlewamy pół szklanki wody na patelnię, na której dusiliśmy sos i mieszamy z koncentratem pomidorowym i łyżką mąki ziemniaczanej tak, by nie powstały grudki. Wlewamy do garnka. Sos najlepiej smakuje, jeśli po dodaniu wszystkich składników pogotujemy go jeszcze 15 minut na małym ogniu.

domowy sos bolognese – dodatkowe informacje

Taki sos do spaghetti bolognese jest również świetny do domowej pizzy z ananasem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy sos barbecue
Następny przepis: Domowy sos czosnkowy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode