DOMOWY sok z pomarańczy (przepis na 10 litrów)
Tęsknisz za smakiem prawdziwego, świeżego soku pomarańczowego? Ten przepis na DOMOWY sok z pomarańczy z pewnością stanie się twoim ulubionym. Bez konserwantów, barwników i zwiększonych ilości cukru, które można znaleźć w niektórych sklepowych sokach. To jest prawdziwa, naturalna bomba witamin prosto z pomarańczy. Drobny twist w postaci dodatku marchewki nadaje soku zaskakujący kolor i dodaje doznaniom smakowym nuty słodyczy. Ta partia, utworzona z tego przepisu, dostarczy ci aż 10 litrów pysznego soku. Idealnego do śniadania, popołudniowej przekąski czy spotkania z przyjaciółmi.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 4 duże pomarańcze
- 0,5 kg marchewki
- duża cytryna
- 2 duże nie pełne łyżki kwasku cytynowego (z opakowania)
- 60dkg cukru
- ok 10l wody
Domowy sok z pomarańczy (przepis na 10 litrów) – jak zrobić?
-
1.
3 pomarańcze kroimy na 4 kawałki ze skórką, 1 pomarańcz kroimy tak samo bez skórki, cytrynę kroimy tak samo bez skórki, marchewkę myjemy i obieramy. Kroimy w cieńsze, krótkie paski. Wszystkie owoce i marchewkę zalewamy 2 litrami wody i gotujemy aż do momentu kiedy skórka zmięknie, około 45-50 minut. Osobno zagotowujemy 8 litrów wody z 60 dkg cukru. -
2.
Miękką już marchewkę i pomarańcze ze skórką zostawiamy do ostudzenia. To samo robimy z 8 litrami zagotowanej wody. Kiedy owoce ostudzą się (mogą być letnie), miksujemy je dokładnie na papkę za pomocą blendera. Gotową papkę mieszamy z 8 litrami wody. Dodajemy kwasek cytrynowy. Mieszamy. Wlewamy do butelek. Napój jest od razu gotowy do spożycia. Przechowywany w lodówce może zostać na dobry tydzień.
DOMOWY sok z pomarańczy (przepis na 10 litrów) – dodatkowe informacje
W zależności od upodobań możesz dodać więcej lub mniej cukru. Tak samo możesz zrobić z kwaskiem cytynowym. Pomarańcze dobrze by był słodkie. Ja zawsze wybieram z „wybrzuszeniem” u czubka i nie zdarzyło mi się, aby taka pomarańcza była kwaśna.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy sok imbirowy (bez cukru)
Następny przepis: Domowy sos barbecue