Domowy sok truskawkowy

Domowy sok truskawkowy

Czy marzysz o aromatycznym, domowym soku truskawkowym, który idealnie gasi pragnienie w upalne dni? Ten przepis na sok truskawkowy to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników tej pysznej letniej jagody. Prosty do przyrządzenia, pełen witamin i kuszący swoją intensywną czerwoną barwą, to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych truskawek. Pięknie wygląda w dzbanku podczas rodzinnych grillów i innych letnich spotkań. Sprawdź, jak zrobić sok truskawkowy i ciesz się wyjątkowym smakiem świeżych owoców. Zapraszamy do odkrycia tego soczystego przepisu na sok z truskawek, które zawsze kojarzą się z letnim odpoczynkiem!

Składniki:

  • Na około 2 litry soku:
  • 4 kg truskawek (przed obraniem)
  • 1 kg cukru

Domowy sok truskawkowy – jak zrobić?

  1. Owoce myjemy, usuwamy nadpsute i obieramy z szypułek. W dużym garnku układamy naprzemiennie warstwę truskawek i warstwę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na 24 godz. by truskawki puściły sok. Kolejnego dnia całość stawiamy na małym palniku i co jakiś czas mieszamy aż do momentu zagotowania. Z gotującego się soku usuwamy łyżką cedzakową owoce, a następnie przez siteczko położone na lejku rozlewamy do buteleczek pozostawiając ok 2 cm od góry. Butelki układamy na blasze od piekarnika i pasteryzujemy wkładając do zimnego piekarnika z temp ustawioną na 120st C na ok 40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik, a sok pozostawiamy w nim do całkowitego wystudzenia.

Domowy sok truskawkowy – dodatkowe informacje

Zarówno butelki jak i pokrywki powinny być wyparzone i osuszone. Jeżeli przy rozlewaniu soku pobrudziły nam się gwinty, koniecznie trzeba wytrzeć przed zakręceniem, by się nie psuły. Pozostałe owoce wymieszałam ze świeżymi i przygotowałam dżem.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy serek ricotta
Następny przepis: Domowy sok imbirowy (bez cukru)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode