Domowy sok truskawkowy
Czy marzysz o aromatycznym, domowym soku truskawkowym, który idealnie gasi pragnienie w upalne dni? Ten przepis na sok truskawkowy to doskonała propozycja dla wszystkich miłośników tej pysznej letniej jagody. Prosty do przyrządzenia, pełen witamin i kuszący swoją intensywną czerwoną barwą, to doskonały sposób na wykorzystanie sezonowych truskawek. Pięknie wygląda w dzbanku podczas rodzinnych grillów i innych letnich spotkań. Sprawdź, jak zrobić sok truskawkowy i ciesz się wyjątkowym smakiem świeżych owoców. Zapraszamy do odkrycia tego soczystego przepisu na sok z truskawek, które zawsze kojarzą się z letnim odpoczynkiem!
admin
Składniki:
- Na około 2 litry soku:
- 4 kg truskawek (przed obraniem)
- 1 kg cukru
Domowy sok truskawkowy – jak zrobić?
- Owoce myjemy, usuwamy nadpsute i obieramy z szypułek. W dużym garnku układamy naprzemiennie warstwę truskawek i warstwę cukru. Przykrywamy i pozostawiamy na 24 godz. by truskawki puściły sok. Kolejnego dnia całość stawiamy na małym palniku i co jakiś czas mieszamy aż do momentu zagotowania. Z gotującego się soku usuwamy łyżką cedzakową owoce, a następnie przez siteczko położone na lejku rozlewamy do buteleczek pozostawiając ok 2 cm od góry. Butelki układamy na blasze od piekarnika i pasteryzujemy wkładając do zimnego piekarnika z temp ustawioną na 120st C na ok 40 minut. Po tym czasie uchylamy piekarnik, a sok pozostawiamy w nim do całkowitego wystudzenia.
Domowy sok truskawkowy – dodatkowe informacje
Zarówno butelki jak i pokrywki powinny być wyparzone i osuszone. Jeżeli przy rozlewaniu soku pobrudziły nam się gwinty, koniecznie trzeba wytrzeć przed zakręceniem, by się nie psuły. Pozostałe owoce wymieszałam ze świeżymi i przygotowałam dżem.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy serek ricotta
Następny przepis: Domowy sok imbirowy (bez cukru)