Domowy serek ricotta

Domowy serek ricotta

Ricotta to delikatny włoski serek, którego prostota urzeka ze względu na uniwersalność a jednocześnie wyjątkowy smak. Jest on nieodzownym składnikiem wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych, a jego domowa wersja smakuje jeszcze lepiej! Proces przygotowania wydaje się skomplikowany, ale jest naprawdę prosty, nawet dla początkujących gospodyń domowych. Głównymi składnikami są mleko, sok z cytryny lub ocet winny oraz sól. Smak domowego serka ricotta jest nieporównywalny z tym, który można kupić w sklepie, na przykład w sieci Biedronka. Oryginalny, domowy serek ricotta wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • 1 litr mleka (użyłam pasteryzowanego, nie UHT)
  • Sok z 1/2 cytryny
  • Szczypta soli

Domowy serek ricotta – jak zrobić?

  1. Domowy serek ricotta
    1.
    Mleko zagotować ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz i mieszając wlać sok z cytryny. Można jeszcze na chwilkę włączyć minimalny gaz i mieszać, ale należy uważać, żeby nie zagotować. Ja włączyłam gaz, ale dosłownie na minutkę. Następnie wyłączyć gaz, wymieszać. Zrobią się grudki sera.
  2. Domowy serek ricotta
    2.
    Garnek odstawić do wystudzenia. Na garnku lub misce ułożyć sitko, wyłożyć je gazą złożoną na cztery części, lub specjalną chustą do serów. Łyżką cedzakową wybierać ser i przekładać go na sitko. Następnie przelać pozostałe mleko, ale z boku, tak żeby nie przelewać po serze.
  3. Domowy serek ricotta
    3.
    Zostawić ser na godzinę do odsączenia. Następnie ścisnąć gęstość gazą lub chustą z góry i wstawić ser do lodówki na kolejną godzinę. Jeśli masz foremkę do sera, możesz go przelać do niej i schować do lodówki. Po kilku godzinach serek będzie gotowy.

Słowa kluczowe: serek ricotta przepisy, serek ricotta przepis, serek ricotta biedronka

Domowy serek ricotta – dodatkowe informacje

Do seryka ricotta można dodać ulubione zioła lub przyprawy, aby nadać mu różne smaki i aromaty. Dzięki tej metodzie każdy serek będzie wyjątkowy i niepowtarzalny.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy ser na parze
Następny przepis: Domowy serek z jogurtu greckiego

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode