Domowy serek ricotta
Ricotta to delikatny włoski serek, którego prostota urzeka ze względu na uniwersalność a jednocześnie wyjątkowy smak. Jest on nieodzownym składnikiem wielu potraw, zarówno słodkich jak i wytrawnych, a jego domowa wersja smakuje jeszcze lepiej! Proces przygotowania wydaje się skomplikowany, ale jest naprawdę prosty, nawet dla początkujących gospodyń domowych. Głównymi składnikami są mleko, sok z cytryny lub ocet winny oraz sól. Smak domowego serka ricotta jest nieporównywalny z tym, który można kupić w sklepie, na przykład w sieci Biedronka. Oryginalny, domowy serek ricotta wprost rozpływa się w ustach.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1 litr mleka (użyłam pasteryzowanego, nie UHT)
- Sok z 1/2 cytryny
- Szczypta soli
Domowy serek ricotta – jak zrobić?
-
1.
Mleko zagotować ze szczyptą soli. Wyłączyć gaz i mieszając wlać sok z cytryny. Można jeszcze na chwilkę włączyć minimalny gaz i mieszać, ale należy uważać, żeby nie zagotować. Ja włączyłam gaz, ale dosłownie na minutkę. Następnie wyłączyć gaz, wymieszać. Zrobią się grudki sera. -
2.
Garnek odstawić do wystudzenia. Na garnku lub misce ułożyć sitko, wyłożyć je gazą złożoną na cztery części, lub specjalną chustą do serów. Łyżką cedzakową wybierać ser i przekładać go na sitko. Następnie przelać pozostałe mleko, ale z boku, tak żeby nie przelewać po serze. -
3.
Zostawić ser na godzinę do odsączenia. Następnie ścisnąć gęstość gazą lub chustą z góry i wstawić ser do lodówki na kolejną godzinę. Jeśli masz foremkę do sera, możesz go przelać do niej i schować do lodówki. Po kilku godzinach serek będzie gotowy.
Słowa kluczowe: serek ricotta przepisy, serek ricotta przepis, serek ricotta biedronka
Domowy serek ricotta – dodatkowe informacje
Do seryka ricotta można dodać ulubione zioła lub przyprawy, aby nadać mu różne smaki i aromaty. Dzięki tej metodzie każdy serek będzie wyjątkowy i niepowtarzalny.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Domowy ser na parze
Następny przepis: Domowy serek z jogurtu greckiego