domowy salceson

domowy salceson

Domowy salceson to wyśmienita potrawa, której przygotowanie wymaga nieco czasu i cierpliwości, ale efekt końcowy jest zdecydowanie wart poświęconego czasu. Stworzony według tradycyjnych receptur, z wykorzystaniem najświeższych składników jak mięso wieprzowe, wołowe oraz drobiowe, aromatycznych przypraw i warzyw dostarcza niepowtarzalną rozkosz dla kubków smakowych. To danie idealne na rodzinne spotkania i uroczystości. Co więcej, domowy salceson z pewnością zaskoczy i zachwyci swoim smakiem nawet najbardziej wymagających gości. Ten przepis na domowy salceson, krok po kroku prowadzi przez cały proces jego przygotowania. Już teraz sprawdź, jak łatwo zaskoczyć swoich bliskich unikalnym smakiem.

Składniki:

  • głowizna
  • ozorki
  • golonka
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • kilka ziaren pieprzu
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 ząbki czosnku
  • trochę zmielonego pieprzu prawdziwego
  • 1 łyżka żelatyny (alternatywnie gdyby się nie nagotowało)

Domowy salceson – jak zrobić?

Sposób przygotowania:

  1. Głowiznę, ozorki i golonkę oczyścić i zalać zimną wodą. Dodać ziele, pieprz, sól, marchew i pietruszkę, a następnie gotować jak na galaretę – długo i na małym ogniu tak, żeby tylko mrugało.
  2. Kiedy wszystko będzie miękkie i rozpada się oraz samo odchodzi od kości, wyjąć na durszlaki lub talerze, aby ostygło.
  3. Zimne mięso oddzielić od kości i skór, pokroić na mniejsze kawałki i doprawić pieprzem mielonym i solą do smaku. Rosół, który powstał, zagotować i wsypać bardzo drobno posiekany czosnek, żeby tylko się sparzył. Część tego rosołu (a czasem nawet cały) wlewamy do wcześniej przygotowanego mięsa i dokładnie mieszamy.
  4. Tak przygotowane mięso wkładamy w rękaw masarski zawiązany z jednej strony, a po napełnieniu zawiązujemy i z drugiej.
  5. Salcesony odkładamy na płasko do ostygnięcia, następnie chłodne przyduszamy deseczką i obciążamy czymś cięższym aż do pełnego stężenia.
  6. Oczywiście, jeśli ktoś nie jest pewien, czy rosół się zsiądzie jak galareta, może dodać żelatynę rozprowadzoną w rosole.
  7. Salceson kroimy dopiero, gdy dobrze się zwiąże – najlepiej po odstaniu nocy w lodówce lub na zimnej posadzce.

Takie proste, nieco pracochłonne, a jakie smaczne, zdrowe i w sumie tanie.

domowy salceson – dodatkowe informacje

ja 1/3 przygotowanego mięsa (jeszcze przed dodaniem rosołu) mielę przez maszynkę wtedy jest lepsza kleistość i lepiej się ścina. dodaję też kawałki chudego mięsa.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy rosół z kury
Następny przepis: Domowy schab wędzony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode