Domowy rosół z kury
Nie ma nic lepszego w chłodne, deszczowe dni, niż miseczka gorącego rosołu zupełnie jak u babci. Ten przepis na domowy rosół z kury to klasyczny, wiejski rosołek z duszą. Tradycyjny rosół z kury, który od lat króluje na polskich stołach, jest prosto ze wsi, a przygotowany z kurczaka wiejskiego sprawi, że poczujesz niepowtarzalny smak domowego gotowania. Zawsze warto znać odpowiedzi na pytania: „jak ugotować dobry rosół z kury?” czy „ile gotować rosół?” Właśnie dlatego ten przepis pomoże Wam opanować sztukę gotowania idealnego rosołu. Zatem przygotujcie się na doskonały, pyszny rosół z kury.
Piotr Zieliński
Składniki:
- cała lub połowa wiejskiej kury
- 3 litry zimnej wody
- 2-3 szt. marchewki
- 2 szt.pietruszki
- 1 średniej wielkości seler
- gałązki natki pietruszki
- zielone części pora
- liść kapusty
- 1 szt. nieobranej cebuli
- 2-3 szt. suszonych grzybków
- 3 liście laurowe
- 6 ziarenek ziela angielskiego
- 6 ziarenek pieprzu
- około 1/2 łyżki soli morskiej
- natka pietruszki do posypania
- świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
- Oprócz kury można dodać do rosołu szponder lub kawałek chudego mięsa wołowego.
- Smaku nadadzą również żołądki kurze.
Domowy rosół z kury – jak zrobić?
- Zalanie kury zimną wodą i odstawienie na pół godziny. Następnie odlanie mętnej wody i ponowne zalanie świeżą wodą.
- Gotowanie kury pod uchyloną pokrywą przez pół godziny na bardzo małym ogniu. W międzyczasie obieranie i krojenie warzyw oraz opalanie cebuli nad gazem.
- Po upływie półgodziny dodanie warzyw do garnka z kurą.
- Dodanie ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i ziarenek pieprzu.
- Dodanie dwóch suszonych grzybków i gotowanie zupy na małym ogniu.
- Gotowanie rosółu z kury przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
- Wyjęcie warzyw i kurczaka z zupy i doprawienie solą i pieprzem do smaku. Podawanie z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.
- Posypanie zupy natką pietruszki i podanie z ugotowaną marchewką oraz mięsem z kury. Smacznego!
Porady – dodatkowe informacje
Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam (w co wątpię) możecie dodać do niego przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową.
Jedyną jego „wadą” rosołu z kury jest czas gotowania. Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia. Powinien tylko mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: Przecier z pomidorów malinowych
Następny przepis: domowy salceson