Domowy rosół z kury

Domowy rosół z kury

Nie ma nic lepszego w chłodne, deszczowe dni, niż miseczka gorącego rosołu zupełnie jak u babci. Ten przepis na domowy rosół z kury to klasyczny, wiejski rosołek z duszą. Tradycyjny rosół z kury, który od lat króluje na polskich stołach, jest prosto ze wsi, a przygotowany z kurczaka wiejskiego sprawi, że poczujesz niepowtarzalny smak domowego gotowania. Zawsze warto znać odpowiedzi na pytania: „jak ugotować dobry rosół z kury?” czy „ile gotować rosół?” Właśnie dlatego ten przepis pomoże Wam opanować sztukę gotowania idealnego rosołu. Zatem przygotujcie się na doskonały, pyszny rosół z kury.

Składniki:

  • cała lub połowa wiejskiej kury
  • 3 litry zimnej wody
  • 2-3 szt. marchewki
  • 2 szt.pietruszki
  • 1 średniej wielkości seler
  • gałązki natki pietruszki
  • zielone części pora
  • liść kapusty
  • 1 szt. nieobranej cebuli
  • 2-3 szt. suszonych grzybków
  • 3 liście laurowe
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek pieprzu
  • około 1/2 łyżki soli morskiej
  • natka pietruszki do posypania
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • Oprócz kury można dodać do rosołu szponder lub kawałek chudego mięsa wołowego.
  • Smaku nadadzą również żołądki kurze.

Domowy rosół z kury – jak zrobić?

  1. Zalanie kury zimną wodą i odstawienie na pół godziny. Następnie odlanie mętnej wody i ponowne zalanie świeżą wodą.
  2. Gotowanie kury pod uchyloną pokrywą przez pół godziny na bardzo małym ogniu. W międzyczasie obieranie i krojenie warzyw oraz opalanie cebuli nad gazem.
  3. Po upływie półgodziny dodanie warzyw do garnka z kurą.
  4. Dodanie ziela angielskiego, liścia laurowego, soli i ziarenek pieprzu.
  5. Dodanie dwóch suszonych grzybków i gotowanie zupy na małym ogniu.
  6. Gotowanie rosółu z kury przez około 1,5 godziny, aż mięso stanie się miękkie.
  7. Wyjęcie warzyw i kurczaka z zupy i doprawienie solą i pieprzem do smaku. Podawanie z ugotowanym makaronem lub ziemniakami.
  8. Posypanie zupy natką pietruszki i podanie z ugotowaną marchewką oraz mięsem z kury. Smacznego!

Porady – dodatkowe informacje

Jeśli zrobicie go za dużo, albo przeje się Wam (w co wątpię) możecie dodać do niego przecier pomidorowy lub koncentrat, odrobinę śmietany i macie już pomidorową.

Jedyną jego „wadą” rosołu z kury jest czas gotowania. Potrzebujemy około 2-2,5 godziny od momentu rozpoczęcia przygotowań do jego zjedzenia. Powinien tylko mrugać. Nie przyspieszymy jego gotowania zwiększając gaz- bo wtedy zrobi się biały i nie wydobędziemy z warzyw i mięsa całego aromatu. A z ugotowanych warzyw można przygotować sałatkę jarzynową.


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Przecier z pomidorów malinowych
Następny przepis: domowy salceson

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode