Domowy rosół z kaczki.

Domowy rosół z kaczki.

Domowy rosół z kaczki to pyszny, treściwy i bogaty w smaku wywar. Idealny na chłodne, jesienne lub zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i doda sił. Nie jest to może najprostszy przepis do wykonania, ale z pewnością warto poświęcić mu trochę czasu, bo efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie. Kaczka dodaje rosołowi wyjątkowej głębi smaku, którą ciężko osiągnąć przy użyciu innego mięsa. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rosół z kaczki, ten przepis odpowie na wszystkie twoje pytania.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • korpus i 2 skrzydła z kaczki
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera (korzeń)
  • 1 łodyga selera naciowego
  • kawałek pora
  • 1 cebula
  • natka pietruszki
  • lubczyk
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Domowy rosół z kaczki – jak zrobić?

  1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą.
  2. Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i przekroić na pół.
  3. Por i seler naciowy umyć i przekroić na pół.
  4. Cebulę obrać i przypalić ogniem.
  5. Warzywa, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i zieleninę wrzucić do garnka z mięsem i wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
  6. Na koniec posolić i popieprzyć.

Słowa kluczowe: rosół z kaczki opinie, jak zrobić rosół z kaczki, jak ugotować rosół z kaczki, rosół z kaczki przepisy, rosół z kaczki przepis, rosół z kaczki

Domowy rosół z kaczki – dodatkowe informacje

Podawać z makaronem. 🙂


Zobacz inne przepisy


Poprzedni przepis: Domowy rosół z kury
Następny przepis: Domowy schab wędzony

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Close Cookmode