Domowy rosół z kaczki.
Domowy rosół z kaczki to pyszny, treściwy i bogaty w smaku wywar. Idealny na chłodne, jesienne lub zimowe wieczory, kiedy potrzebujemy czegoś, co nas rozgrzeje i doda sił. Nie jest to może najprostszy przepis do wykonania, ale z pewnością warto poświęcić mu trochę czasu, bo efekt końcowy z pewnością zadowoli każde podniebienie. Kaczka dodaje rosołowi wyjątkowej głębi smaku, którą ciężko osiągnąć przy użyciu innego mięsa. Jeśli zastanawiasz się, jak zrobić rosół z kaczki, ten przepis odpowie na wszystkie twoje pytania.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 3 litry wody
- korpus i 2 skrzydła z kaczki
- 1 marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera (korzeń)
- 1 łodyga selera naciowego
- kawałek pora
- 1 cebula
- natka pietruszki
- lubczyk
- 4 ziarenka pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- sól, pieprz
Domowy rosół z kaczki – jak zrobić?
- Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą.
- Marchew, pietruszkę i seler obrać, umyć i przekroić na pół.
- Por i seler naciowy umyć i przekroić na pół.
- Cebulę obrać i przypalić ogniem.
- Warzywa, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liście laurowe i zieleninę wrzucić do garnka z mięsem i wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin.
- Na koniec posolić i popieprzyć.
Słowa kluczowe: rosół z kaczki opinie, jak zrobić rosół z kaczki, jak ugotować rosół z kaczki, rosół z kaczki przepisy, rosół z kaczki przepis, rosół z kaczki
Domowy rosół z kaczki – dodatkowe informacje
Podawać z makaronem. 🙂