Domowy przecier ogórkowy
Ten klasyczny domowy przecier ogórkowy to idealny sposób na wykorzystanie nadmiaru ogórków podczas sezonu ogrodowego. Prosty w przygotowaniu, długo przechowywany i wszechstronnie użyteczny, jest doskonałą podstawą do zup czy dodatkiem do zimowych dań. Możliwość zrobienia go samemu to nie tylko gwarancja jakości, ale i znaczne oszczędności. Na pewno docenicie bogactwo smaku i aromatu, które ma do zaoferowania domowy przecier. A przepis na przecier ogórkowy na zimę to doskonałe rozwiązanie dla tych, którzy chcą zachować lato w słoiku na długie zimowe wieczory. Idealny dodatek do każdej kuchni.
Piotr Zieliński
Składniki:
- 1,5 kg ogórków
- pęczek koperku
- czosnek
- 1,5 łyżki soli
1. Domowy przecier ogórkowy – jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Ogórki umyć i odkroić końcówki. Zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Posolić i pozostawić na noc, aż puszczą sok. Pęczek koperku drobno posiekać i wymieszać z ogórkami. Razem z powstałym sokiem nakładać do słoików, dodając po jednym ząbku czosnku na słoik. Pozostaje tylko czekać aż się zakwaszą i gotowe.
Domowy przecier ogórkowy – dodatkowe informacje
Słoiki napełniać nie całe, ponieważ przecier puści jeszcze sok i mogą wykipieć. Zamiast pokrojonego koperku można dodać same łodyżki lub kwiaty kopru i przed dodaniem przecieru do zupy, bez problemu je wyjąć.
Zobacz inne przepisy
Poprzedni przepis: DOMOWY PASZTET Z CIELĘCINY I DROBIU Z ŻURAWINOWYM AKCENTEM
Następny przepis: Domowy przecier malinowy